Erőss_Gábor_portré
Megosztás
2014.7.18. |

A Fidesz az előző ciklusban szívósan és szisztematikusan rombolta a magyar felsőoktatást: megszorításokkal, elbocsátásokkal, röghöz kötéssel, tandíjjal. A 3. Orbán-kormány is rendületlenül folytatja a tanulni vágyó fiatalok elüldözését az országból. A legújabb ötletük, hogy bizonyos egyetemeket összevonnának, míg másokat feldarabolnának.

 

A Fidesz, ígéretéhez híven, folytatja a budapesti Corvinus Egyetem elleni hadjáratot is. Sajtóértesülések szerint a Corvinus társadalomtudományi karát például a Fidesz-közeli Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez csatolnák, és további karokat is leválasztanának róla, hogy végül teljesen megszűnjön ez a kiemelkedően sikeres egyetem.

 

Másfelől egybegyúrnák az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Semmelweis Egyetemet és a Budapesti Műszaki Egyetemet. Ez egyszerre értelmetlen és káros. Az összevonás ugyanis veszélyeztetné az amúgy is válságos állapotban lévő orvosképzést, továbbá felgyorsítaná a Fidesznek nem tetsző szakok – bölcsészettudományok, társadalomtudományok és jogászképzés – előző ciklusban megkezdett visszaszorítását, ellehetetlenítését.

 

Az Együtt-PM Szövetség az egyetemi autonómia helyreállítását javasolja, kártékony egyetem-összevonások és megszűntetések helyett pedig a felsőoktatás megfontolt, fokozatos bővítését, a nem-diplomás szülők gyermekeinek diplomához segítését.

 

Budapest, 2014. július 18.

 

Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM oktatáspolitikusa