Megosztás
2017.1.3. |

Amit a Párbeszéd itthon javasol, a világban egyre több helyen valósággá válik.

 

Az Egyesült Királyságon belül elsőként Skóciában vezethetik be az általános alapjövedelem intézményét, először Fife és Glasgow városában - írja a Guardian. Bevezetése azt jelentené, hogy kivétel nélkül mindenki kapna egy feltételekhez nem kötött alapjuttatást, a fölötte keletkező jövedelmet pedig progresszíven adóztatná az állam.

Az alapjövedelem egy olyan alapot biztosítana mindenki számára, aminek segítségével szabadabban dönthetne arról, hogy kereső tevékenységet akar végezni, tanulni szeretne, főállásban másokról gondoskodna, vagy saját vállalkozást indítana. Egy ilyen rendszer bevezetése hathatós segítséget nyújtana a szegénység enyhítésében is.
 
A Párbeszéd Magyarországért nagy örömmel fogadja a skót kezdeményezést és, ahogy már korábban bejelentettük, szakértői szinten fogjuk követi a finn példát is.

A Párbeszéd Magyarországért Alapjövedelem-programjának egyik kulcspontja a radikális béremelés. Egy ma nettó 74 ezer forintot kereső dolgozó a Párbeszéd Alapjövedelem-programjának a bevezetése után nettó 120 ezer forintot keresne úgy, hogy a bérköltség változatlan maradna, a nettó átlagbér pedig elérné a 200 ezer forintot. És az, akinek ma 0 vagy 22800 forint a jövedelme, kézhez kapná a havi 50 ezret.
 

Budapest, 2017. január 3.
Párbeszéd Magyarországért

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!