Megosztás
2016.10.10. |

A Párbeszéd szerint az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottságának fideszes tagjai nem tudják megvédeni a nyilvánosság előtt a Liget projektet, ezért inkább megfutamodtak az országgyűlési vitától, és leszavazták Szabó Tímeának, a Párbeszéd képviselőjének a Liget-törvény visszavonását szorgalmazó törvényjavaslatát.
 
Mint ismert Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a nyár folyamán már kezdeményezett egy rendkívüli ülést a Liget-törvény visszavonásáról, valamint a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításáról. A fideszes képviselők már akkor is megfutamodtak és a távolmaradásukkal lehetetlenítették el az ülést.

A Párbeszéd álláspontja szerint a 2013-ban elfogadott Liget-törvény lehetővé teszi a korlátlan fapusztítást és a zöldterületek felszámolását, míg a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvény engedélyezi, hogy közparkok esetében mindez „zavartalanul” mehessen végbe. Azzal, hogy a fideszes képviselők ma nem támogatták a Párbeszéd által benyújtott törvényjavaslat napirendre vételét, világossá vált, hogy nem tudják megvédeni a botrányoktól sem mentes beruházást.

A Párbeszéd ugyanakkor nem adja fel a harcot. Egy olyan Magyarországon, ahol mindenki számít, garantálni kell az egészséges élethez és tiszta levegőhöz való jogot. Ennek érdekében a Párbeszéd kiemelten védené a nagyvárosi fákat és zöldterületeket.

 
Budapest, 2016. október 10.

Szabó Tímea,
a Párbeszéd társelnöke,  országgyűlési képviselő
és
Karácsony Gergely
a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere