Megosztás
2016.2.29. |

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a Párbeszéd Magyarországért (PM) Alaptörvény módosító indítványát, amelyben az Alkotmánybíróság létszámának csökkentésére, jogköreinek bővítésére és tagjelölési folyamatának megváltoztatására tett javaslatot. Ezzel a Fidesz-KDNP beismerte: továbbra is politikai célokra kívánja használni az AB-t.

 

A elutasított javaslat értelmében a 15-ről 11 fősre szűkülő testület három tagját a Magyar Tudományos Akadémia jogtudománnyal foglalkozó osztálya, másik három tagját pedig a Kúria jelölné ki. A jelölteket a köztársasági elnöknek el kellene fogadnia. További öt jelöltre a parlamenti képviselőcsoportok tagjaiból álló eseti bizottság tenne javaslatot, a civil szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után.

A javaslat elutasításával ismét bizonyosságot nyert: a kormány továbbra is politikai testületként kívánja használni az AB-t, ahova a Fidesz-KDNP erőből betolja a saját, legtöbbször alkalmatlan embereit.

Az AB a héten tárgyalja a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény azon részét, amely tiltja, hogy hasonló ügyekben, több népszavazási kérdést is jóvá lehessen hagyni. A PM-nek nincsenek kétségei afelől, hogy egy független, a közvetlen demokrácia felett őrködő testület, megsemmisítené a törvény jogkorlátozó passzusát.

 

Budapest, 2016. február 29.

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő, PM-társelnök

 

Új. Bal. Zöld.