Megosztás
2013.3.19.

Dorosz Dávid - kedden, sajtótájékoztatón - a fideszes Potápi Árpád parlament által tárgyalt javaslatára reagált így amelyik szerint - nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében - az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne.

Dorosz Dávid azt mondta, ha 2014-ben egy olyan csoport is szavazhat, amelyiknek méretéről vagy eloszlásáról semmit sem lehet tudni, az kételyeket támaszthat a választás végkimenetelével kapcsolatban. A személyiségi jogokat tiszteletben kell tartani, de a PM szerint az nyilvános adatnak számít, hogy mely országokból hányan kérték és hányan kapták meg a magyar állampolgárságot - érvelt.

Kifejtette: a határon túli magyaroknak a lehető legnagyobb védelmet kell kapniuk azért, hogy ne érhesse őket hátrány az állampolgárság felvétele miatt. Azzal viszont, hogy a határon túl élők levélben szavazhatnak, lényegében elérhetővé teszik a névjegyzéküket azon országuk számára, amelyekben élnek - mondta.