Megosztás
2016.1.19. |
 A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja a kormányt, hogy ne uralkodjon a tanárok és gyerekek felett, helyette teljesítse korábbi, a fizetések emelésére vonatkozó ígéreteit, és engedje továbbtanulni a diákokat.
 
    Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja kedden az MTI-nek azt mondta, a tanárok kiszolgáltatott és fenyegetett helyzetük ellenére felemelték hangjukat az oktatási rendszer káoszt eredményező átalakítása miatt. A miskolcról indult tiltakozás országos mozgalommá vált.
    Szerinte a kabinet az életpályamodell bevezetésével becsapta a pedagógusokat, akik nem kapták meg az ígért béremelést, ugyanakkor a túlmunkáért járó pótlékaikat is elvették. A PM ezért az elmaradt béremelés teljesítését, valamint a pótlékok visszaállítását követeli - tette hozzá Erőss Gábor, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány az adminisztrációs terhek növelésével vonja el a tanárok kreatív energiáját.
    A PM azt is követeli, hogy a kabinet csak felmenő rendszerben változtathasson az érettségi követelményeken, szemben a közelmúlt gyakorlatával, amikor a vizsga előtt írták át az elvárásokat, jelentősen megnehezítve ezzel a felsőoktatásba készülő diákok helyzetét - fejtette ki az ellenzéki párt politikusa. A gimnáziumok és a felsőoktatás leépítése helyett tudástársadalmat, a tanároknak papírmunka helyett tanszabadságot, a diákoknak magolás és bérrabszolga-képzés helyett készségfejlesztést és esélyegyenlőséget követel a PM! 
 
 
Budapest, 2016. január 19., kedd (MTI)