Megosztás
2013.3.29.

2013. március 29., péntek

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a Fidesz a "legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására" - közölte Szabó Tímea, a PM társelnöke. Ma - szerintünk - jogellenesen állították elő a rendőrök a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik március elején részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának "elfoglalásában".

 



    A Párbeszéd Magyarországért szerint az előállítottaknak két alapjoga is sérült. Véleményünk szerint azzal, hogy a fiatalokat előzetes idézés kiküldése nélkül állították elő, megvalósult a személyi szabadság megsértése. A hatályos törvények alapján ugyanis csak bűncselekmény elkövetése közben tetten ért vagy szökésben lévő személyt kell azonnal előállítani. Szabó Máté ombudsman korábban kimondta, hogy minden egyéb esetben meg kell indokolni az azonnali előállítást. Megjegyezte: az értesítés nélküli előállítással a két fiatal védelemhez való joga is sérült.
    Mindebbpl elég egyértelműen az látszik, hogy a Fidesz már a legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására és semmilyen jogellenes lépéstől sem riad vissza.  (A nyolcvanas években is március 15. előtt egy nappal állították elő az ellenzékieket, ahogy a mostani előállítás is egy nappal a Fidesz-székház elé tervezett újabb demonstráció előtt történt - talán Orbán Viktorék emlékeznek erre.)
 A PM és az Együtt 2014 nem vett részt a Fidesz székház udvarának március 7-i elfoglalásában, de szimpatizálunk a fiatalok törekvéseivel. Felkérjük az összes, magát demokratikusnak valló pártot, hogy közösen ítéljék el az előállításokat.


     A hvg.hu számolt be arról, hogy péntek reggel idézés nélkül őrizetbe vették a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának "elfoglalásában". A két hallgatót nyilvántartásba vették, majd elengedték. Egyikőjük, Birtalan Gergő a hvg.hu-nak elmondta, csoportosan elkövetett garázdaság miatt akarták kihallgatni gyanúsítottként.
    Március 7-én néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A Fidesz Bajnai Gordon volt kormányfőt vádolta a történtek miatt, de ezt az Együtt 2014 mozgalom visszautasította.

forrás: Az alkotmány nem játék - Facebook


    A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy "a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt" csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoznak. A napilapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a Lendvay utcai épületnél történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság március 22-én rendelt el nyomozást.
    Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön arra szólította fel Bajnai Gordont, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetőjét, hogy hívja vissza azokat "a felheccelt fiatalokat", akik újra a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházánál készülnek tüntetni.
    Azt mondta: "a Bajnai-gárda tagjai" e hét szombatjára ismét a Fidesz Lendvay utcai székházát választották célpontjuknak, ugyanazok, akik március 7-én "erőszakosan és törvénytelenül betörtek" az épületbe, "törtek-zúztak, és megfélemlítették az ott dolgozókat".

A cikkünkhöz mellékelt képen is jól láthatóak a törő-zúzó fiatalok...



"A TASZ hangsúlyozza, hogy a székházfoglaló aktivisták mai előállítása és rabosítása indokolatlan és önkényes volt, a rendőri fellépés az elrettentést és a megfélemlítést szolgálta. A rendőrség eljárása azt üzeni, hogy a kiépülő autoriter rezsim igyekszik csírájában elfojtani a demokratikus elkötelezettségű megmozdulásokat." A TASZ védi az aktivistákat. Jogi álláspontjuk itt olvasható.

Szombaton civilek és aktivisták tüntetnek majd a Fidesz-székháza előtt. Az esemény linkje a Facebook-on itt.