Paksi atomerőmű
Megosztás
2014.3.10. |

Az Együtt-PM szerint a kormány állításával szemben nem a magyar adófizetőknek, hanem a Fidesz gazdasági holdudvarának kedvez a paksi erőmű tervezett bővítésének módja.

 

Erről Karácsony Gergely, az ellenzéki választási szövetség politikusa, független országgyűlési képviselő beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, az erőmű építésének költségeit is figyelembe véve az atomenergia a legdrágább áram-előállítási módszer, aminek költségei a fukusimai baleset hatásai miatt tovább emelkedhetnek.

    Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor kormányfő azért sietett megállapodásra az orosz féllel, mert még a választás előtt "szerette volna révbe juttatni a saját gazdasági holdudvarát". "Amit ma ellophatsz, azt ne halaszt holnapra" - fogalmazott, mondván, szerinte ez az elv hajtotta a miniszterelnököt.
    A paksi bővítéssel összefüggésben "eddig is nagyot kaszáltak Simicska Lajos cégei" - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve: az erőmű bővítéséről szóló kommunikációs tevékenységek után járó milliárdok "túlnyomó többségében különböző Simicska-cégeknél landoltak".
    Karácsony Gergely szerint ugyanis a beruházás mellett "ott sertepertélnek a Fidesz legfontosabb gazdasági háttéremberei". Példaként említette, hogy az orosz befektető "Roszatom magyarországi leányvállalatát az a Bács Zoltán vezeti, aki annak idején egy Közgép-leányvállalatban kezdte gazdasági karrierjét", de a politikus szerint "ennek az óriási üzletnek a haszonélvezői tulajdonképpen az Orbán-családban foglalnak helyet" a miniszterelnök veje, Tiborcz István révén, aki a "Közgép-birodalom egyik energiacégének, az Eliosznak egyik vezetője".
    Az Együtt-PM szerint mindezek alapján a Fidesz azért "erőlteti" a paksi erőmű bővítését, mert "rástartoltak" a beruházással járó milliárdokra.
    Kérdésre válaszolva elmondta, az MSZP és a DK képviselőinek segítségével napokon belül összegyűlhet a kellő számú aláírás egy, az erőmű bővítésével foglalkozó rendkívül parlamenti ülésnap megtartásához. Karácsony Gergely szerint erre azért van szükség, mert a kormány nem játszik nyílt kártyákkal és még azt se lehet tudni pontosan, mennyiért épülnének az új reaktorok.
   

Budapest, 2014.01.16        

 

Forrás:MTI


Fotó: www.alstom.com