Megosztás
2015.1.28. |

Orbán Viktor a Gyurcsány-féle egészségügyi reformmegismétlésére készül: kevesebb aktív kórházi ágy, kevesebb orvos, kevesebb ápoló. Tény, hogy a struktúrát lehetne ésszerűsíteni, mert valóban nem kell minden faluba sebészet, de az ésszerűsítéshez idő, betegút-szabályozás és pénz kellene. Enélkül a ripsz-ropsz „reform”csak az orvosok fokozódó kivándorlásához és a halálozás növekedéséhez vezet.

 

A kormány tervei szerint megyénként egy főkórház marad, kórházi osztályokat vonnak össze és zárnak be, csökkentik az ágyszámot, és akár 8-10 ezer egészségügyi dolgozó elbocsátására is sor kerülhet. Márpedig hiába volna önmagában ésszerű egy-egy kisebb kórház átállása a krónikus betegek kezelésére, ha az átalakítás célja pusztán a spórolás. 

 

A Minisztérium a kórházak eladósodásával indokolja a kapacitások leépítését, holott a krónikus eladósodás oka épp az alulfinanszírozottság: számos ellátás költségét csak részben fizeti ki az állam. Ha csökkentik az aktív kórházi ágyak számát, attól nem lesz kevesebb a beteg – de kevesebb egészségügyi dolgozóra lesz szükség.

A Párbeszéd Magyarországért szerint viszont egyetlen orvost és szakdolgozót sem szabad elengedni a magyar egészségügyből: azonnali béremelés kell, ezzel párhuzamosan a betegutakat kell újratervezni – s csak ezután következhet a kórházi ellátó-helyek összevonása. Orbán térjen le a gyurcsányi útról!

 

Budapest, 2015. január 28.

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja,

önkormányzati képviselő