Megosztás
2016.8.26. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint a magyarországi átlagkereset adatok hatalmas eltéréseket fednek el. A legszegényebb magyar megyében a keresetek átlaga alig több, mint a fele annak, amennyit a fővárosi munkavállalók keresnek, és a régiók között is egyre csak nőnek az egyenlőtlenségek. A Párbeszéd az alapjövedelmet tartja a szegénység elleni küzdelem alappillérének.

 

Amikor az átlagbérek növekedéséről hallunk,  nem árt, ha eszünkbe jut, hogy az átlag mennyire drámai  különbségeket fed el, akár a hazai régiók között is: például Budapesten nettó 222 ezer forint az átlagkereset, addig  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében  116 046 forint. A különbség mértéke évek óta trendszerűen növekszik, és nyilvánvalóan nő az egyenlőtlenség régiókon belüli is.

Magyarországon a lakosság 72,2 százaléka képtelen a váratlan kiadások fedezésére, ez egész Európában a legrosszabb arány, ennél még a román, vagy a litván adat is jobb. Ez kiszolgáltatottá teszi a magyar emberek többségét a munkáltatójukkal szemben. A kormány „az akinek nincs semmije, az annyit is ér” lázárjánosi gondolat jegyében növeli az egyenlőtlenséget. Jutalmazza a hatalmasokat, bünteti a szegényeket. 

A Párbeszéd az alapjövedelem bevezetését ajánlja, amellyel megelőzhető a magyar társadalom teljes széthullása.

 

Budapest, 2016. augusztus 26.

Párbeszéd Magyarországért Sajtó

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!