Megosztás
2015.7.6. |

Vasárnap „Halotti torna” keretében tiltakoztak a felsőoktatásban dolgozók és tanulók Budapesten. Az Orbán-rezsim konzisztóriumokkal fosztja meg maradék autonómiájuktól az egyetemeket, szakokat szüntet meg, tovább szűkíti a továbbtanulási lehetőségeket. A Párbeszéd Magyarországért ezért az javasolja a főiskolák, egyetemek vezetőinek, hogy a törvény mai elfogadása után fekete zászló kitűzésével fejezzék ki tiltakozásukat.

 

A korrupt Fidesz-rezsim töretlenül dolgozik az egyetemek önállóságának felszámolásán. Erről szólt a felsőoktatási költségvetés brutális csökkentése, az egyedi alkuk rendszere, és a kancellárok kinevezése. Az ún. konzisztóriumok pedig az utolsó szöget ütik be egy sok száz éves európai hagyomány, az egyetemi autonómia koporsójába.

 

Az öntelt Fidesz szerint a fiatalok helyett neki kell megmondania, ki hol tanuljon tovább, melyik diploma „értékes”, s melyik nem. S ebben a tények sosem zavarták. Most is olyan szakokat szűntet meg – társadalmi tanulmányok, kulturális antropológia stb. –, amelyekre pedig hatalmas szükség van, s közben bizonyos szakokon monopóliumot biztosít kedvenc „házi egyetemének”, az NKE-nek.

 

Az elnyomó Fidesz-rezsim végső célja világos: kiművelt emberfők helyett alázatos szolgákat képezni, fokozatosan megfojtani a főiskolák, egyetemek mellett immár a gimnáziumokat is. Orbán Viktor és a Fidesz víziója egy közmunka-alapú ország, a PM ezzel szemben a tudástársadalom vízióját kínálja.

 

Budapest, 2015. július 6.

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja