Erőss Gábor
Megosztás
2017.6.1. |

Becsaptak több tízezer szakgimnáziumi tanulót. Először nem tájékoztatták, majd szándékosan félretájékoztatták a diákokat, akik nem tudtak felkészülni a szakmai érettségire, s így tömegesen esnek el a továbbtanulás lehetőségétől. Javaslatunk, hogy a diákok választhassanak az érettségi jegyük és az évvégi szakmai jegyük közül.

A szakgimnáziumi érettségin idén először kötelező volt a komplex szakmai tárgyat választani. Csakhogy a követelményeket egészen a tavalyi év végéig titkolta a nemzetgazdasági Minisztérium és akkor is mást mondtak, mint amiből végül érettségizni kellett. Ez történt többek között a szépészet, gépészet, idegenforgalom, turizmus, energetika, filmművészet tárgyak esetén. A diszkalkuliások nem tudtak élni a felmentésükkel a számításos feladatoknál, egyes kéttannyelvű képzéseken pedig más nyelven kellett érettségizni, mint amin a diákok készültek.

Súlyosan alkotmánysértő, ahogy lebonyolították a szakmai érettségiket: a felkészülési idő rövid volta és a – szakgimnáziumokban nagyobb számban tanuló – hátrányos helyzetű és roma tanulókat sújtó diszkrimináció miatt is.

A Párbeszéd javaslata: állítsák vissza az ötödik tárgy szabadon választhatóságát, az idén érettségizettek pedig választhassanak az érettségin elért osztályzatuk és az évvégi bizonyítványukban szereplő szakmai érdemjegy (illetve a szakmai jegyek átlaga) között.

Budapest, 2017.június 1.
Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd elnökségi tagja, oktatási szakpolitikus

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!