Megosztás
2015.1.13. |

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az egészségügy helyzete annyira válságos, hogy amiatt már szó szerint emberéletek forognak kockán - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja.

 

    A VIII. kerületi önkormányzati képviselő a helyzetet értékelve arról beszélt, hogy folytatódik a pénzkivonás az egészségügyből, a betegeknek pedig egyre többet kell saját zsebből fizetniük. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a hálapénzről van szó, ugyanis több ellátáshoz csak fizetős módon lehet hozzájutni és a gyógyszerekre is egyre többet kell költeni.
    Az évi több ezer elkerülhető halálesetről beszélő politikus példaként említette, hogy a közelmúltban csak 33 perc után ért ki a mentő Budapest belvárosába egy, a földön fekvő beteghez.
    Erőss Gábor a problémák közé sorolta az orvosok elvándorlása miatt kialakult szakemberhiányt. Hozzátette, hogy a hiányozó egészségügyi szakemberek és diagnosztikai berendezések miatt esetenként hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra, ez idő alatt pedig egy daganatos betegnél már halálhoz vezető áttétek alakulhatnak ki.
    Azt is kijelentette, hogy nincs elég mentő, a vidéki háziorvosi praxisok közül pedig egyre több marad betöltetlen.
    Felszólította a kabinetet, hogy az Országvédelmi Alap harminc milliárdjából, "Orbán Viktor Várba költözésének tízmilliárdjából" és a stadionépítésekre szánt több tízmilliárd forintból azonnal nyújtsanak pénzügyi segítséget az egészségügynek. Hangsúlyozta, hogy fel kell oldani a kórházakban a teljesítményvolumen-korlátot, amely miatt műtétek maradnak el, az egészségügyi dolgozóknak pedig azonnali, jól érzékelhető fizetésemelést kell adni. Arra is kitért, hogy meg kell állítani a kétsebességes egészségügy kiépítését, mert "látható, hogy a Fidesz lemondott" a közkórházakról és a közpénzből fenntartott egészségügyről, ahonnan az elit egyre inkább a magánrendelésekbe "menekül" - közölte.


MTI 2015. január 13., kedd 11:45