Megosztás
2016.7.22. |

Párbeszéd Magyarországért módosító javaslatot készül benyújtani a választási törvényhez, annak érdekében, hogy "elítélt bűnözők" a büntetésük lejárta előtt ne indulhassanak semmilyen választáson.

 

    A PM elnökségi tagja erről azzal összefüggésben beszélt pénteken az MTI-nek, hogy augusztusban időközi polgármester-választást tartanak a Pest megyei Gyömrőn, ahol májusban lemondott a települést 2002 óta vezető Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör). Barabás Richárd emlékeztetett: a polgármestert áprilisban a Szegedi Ítélőtábla bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. A közügyek gyakorlásától nem tiltották el Gyenes Leventét, aki jelezte is, hogy indulni akar az időközi polgármester-választáson.

 

    Barabás Richárd szerint a polgármester lemondásával meg akarta előzni azt a méltatlansági indítványt, amelyet egyébként a képviselőtestületnek kötelessége lett volna megindítani. Az ellenzéki politikus azt mondta, hatalmas joghézag található a jogrendszerben, mert miközben az önkormányzati törvény távozásra kényszerítette volna Gyenes Leventét, a választási törvény megengedi, hogy "elítélt bűnözők" is pályázhassanak politikai pozíciókra, például a polgármesteri posztra.

 

    A PM egy írásbeli kérdéssel fordul az igazságügyi miniszterhez, akitől egyértelmű és határozott választ vár az ügyben, valamint annak kimondását, hogy elítélt bűnözők nem indulhatnak el a választáson. Amennyiben a miniszter nem kezdeményezi a választási törvény módosítását, akkor ezt a Párbeszéd Magyarországért teszi meg az ősszel.

 

Forrás: MTI