kórházi eszközök
Megosztás
2017.12.2. |

Az eladósodott intézmények kénytelenek Ázsiából beszerezni többek között olyan eszközöket, mint a hasi törlőkendők, melyek jelentős része nem steril, mikrobiológiailag szennyezett lehet, ezért életveszélyesek. A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, melyben felszólítjuk e gyakorlat haladéktalan kivizsgálására is.

Tavaly 22 ezer műtéti sebfertőzést regisztráltak a kórházakban, melyek 30%-a megelőzhető lenne, ha  megfelelő minőségű eszközök állnának rendelkezésre. Ám évente az adósságállomány jelentős részét, nagyjából 50 milliárd forintot az intézmények dologi kiadásai teszik ki, amit a kormány évente egy alkalommal hajlandó csak megfinanszírozni.

Az olcsó és nem minden esetben steril eszközök beszerzésének gyakorlatát a Párbeszéd szerint haladéktalanul meg kell szüntetni, a kormánynak pedig meg kell finanszíroznia az intézmények dologi kiadásait, hogy az adósság ne vezessen olyan helyzetekhez, melyek miatt veszélybe kerülhet a betegek élete. 

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy tisztázza a helyzetet és arra kéri Balog Zoltánt, hogy vizsgálja ki mielőbb ezt a gyakorlatot.  

Budapest, 2017. december 2.
Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!