Megosztás
2017.1.29. |

Bár Ónodi államtitkár sikerként kommunikálja a kórházak havi 2,5 milliárdos adósságát, eközben  elhallgatja, hogy  legalább 600 orvos hiányzik a sürgősségi betegellátásból. A Párbeszéd azonnali béremelést követel, mert ez a helyzet a betegek életét veszélyezteti.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a kormány érdemben konszolidálta a kórházak gazdálkodását: a 2012-es 32 milliárd forintos kórházi adósságállománnyal szemben tavaly 51 milliárd forint volt a hiány.

A Magyar Orvosi Kamara legfrissebb adatai szerint 600 orvos hiányzik a sürgősségi ellátásból, továbbá a jelentésből az is kiderül, hogy a szakemberek túlterheltek, a műszakokat sokszor rezidensek látják el, a szakorvosjelölteket gyakran műszakvezetésre kényszerítik. A vizsgálatban részt vett kórházak többsége ezért nem felel meg a szakmai alapkövetelményeknek. A Párbeszéd információi szerint sok, a sürgősségi ellátásban dolgozó orvos külföldön is munkát vállal, hogy kiegészítse a keresetét, ami pedig még komolyabb leterheltséget jelent, így szakemberhiányhoz vezet.

A magyar orvosok sokkal többet dolgoznak, mint más európai kollégáik, ám a külföldi bérek felét sem kapják kézhez. A Párbeszéd ezért egy közel 10 milliárd forintos módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy legalább 50%-al nőjjenek a bérek a szakellátásban dolgozó orvosok körében.

Budapest, 2017. január 29.
Szabó Tímea 
a Párbeszéd társelnöke,
országgyűlési képviselő

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!