Jávor_Benedek_paks_közlemény
Megosztás
2014.5.11. |

Elég a titkolózásból Paks ügyében!

 

 

A Fidesz kormány immár rendszerré fejlesztette a diktatórikus időket idéző titkolózást a paksi bővítés kapcsán. A még meg sem alakult magyar kormány kezdeményezésére kedden az orosz kormány utasítást adott újabb, a nukleáris és sugárbiztonsági együttműködési egyezmény megkötésére. Erről azonban a magyar fél épp csak az érintetteket, a magyar polgárokat felejtette el tájékoztatni. A Nemzeti Sunnyogás Rendszerében erről a hírről is az orosz kormány honlapjáról kellett tudomást szereznünk. Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor viharos tempóban kötelezi el magát az Ukrajnában éppen a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást folytató Oroszország mellett, miközben a magyar polgárok elemi tájékoztatást sem kapnak saját kormányuktól. Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnali hatállyal függesszen fel minden tárgyalást és további együttműködést a katonai agressziót végrehajtó Oroszországgal, fejezze be hazánk gátlástalan kiszolgáltatását Vlamigyir Putyinnak, és minden eddigi lépéséről maradéktalanul, a megkötött illetve megkötni szándékozott megállapodások hiteles magyar szövegének nyilvánosságra hozatalával számoljon el a magyar választók előtt.

 

 

A paksi bővítés kapcsán Magyarországon csak egyetlen dologban lehetünk biztosak: a kormánytól semmilyen érdemi tájékoztatásra nem számíthatunk. A bővítést előkészítő újabb megállapodási tervekről ismételten csupán az orosz kormány honlapjáról lehet tudomást szerezni, mivel Orbán Viktor annyiba nem veszi a magyar polgárokat, hogy legalább elmondja nekik, miben mesterkedik a hátuk mögött. A megállapodási szándékról sem a minisztérium, sem pedig az egyezmény hazai résztvevője, az Országos Atomenergia Hivatal honlapján semmiféle tájékoztatás nem található.

 

 

Külön aggodalomra ad okot, hogy a paksi beruházás ügye szemmel láthatólag teljes mértékben kicsúszott a magyar kormány irányítása alól, és maradéktalanul Oroszország kezébe került a feltételek alakítása. Ezt támasztja alá az MTI vonatkozó híre is, mely szerint „Az orosz-magyar nukleáris- és sugárbiztonsági egyezmény tervezetét az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat készítette el”. A Fidesz-kormány a paksi bővítés és az energiapolitika területén kapitulált az orosz érdekek előtt, szerepe csupán annyi, hogy kritikátlanul aláírja és végrehajtja az orosz fél által leírtakat. Ezzel Orbán Viktor viharos tempóban kötelezi el Magyarországot az Ukrajnában éppen a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást folytató Oroszország mellett.

 

 

Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnali hatállyal függesszen fel minden tárgyalást és további együttműködést a katonai agressziót végrehajtó Oroszországgal, fejezze be Vlagyimir Putyin gátlástalan kiszolgálását. Minden eddigi lépéséről maradéktalanul, a megkötött, illetve megkötni szándékozott megállapodások hiteles magyar szövegének nyilvánosságra hozatalával számoljon el a magyar választók előtt.

 

 

Budapest, 2014. május 11.

 

 

 

 

Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke