Megosztás
2013.4.28.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség megkezdte a munkavállalók problémáinak megoldásáról szóló javaslatcsomag kidolgozását - jelentette be Scheiring Gábor (PM) független országgyűlési képviselő Kónya Péterrel, a szervezet társelnökével közösen a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt tartott vasárnapi sajtótájékoztatón.

A képviselő azt mondta: egyhetes internetes kutatásban mérték fel, hogy mit gondolnak az emberek a munka világáról. A problémákra a választási szövetség egy új munka törvénykönyvben kínál megoldást - közölte. Scheiring Gábor és Kónya Péter a legjellemzőbb problémák közül néhány idézetet idézetet, s az arra kínált megoldási javaslatot az NGM épületére ki is ragasztott. Kónya Péter azt mondta, céljuk hogy május elseje, a munka ünnepének közeledtével felhívják a közvélemény, s elsősorban a politikusok és döntéshozók figyelmét arra, hogy mennyi gond van a munka világában.
Mint Scheiring Gábor kifejtette, az egyik legtöbbet emlegetett probléma a minimálbér volt, amely jelenleg nettó 64 ezer forint. A szervezet kormányváltás esetén a bérköltségcsökkentéssel párhuzamosan úgy emelné a nettó minimálbér összegét, hogy az idővel elérje a létminimum értékét. Arra is kitértek, hogy a munkanélküli segélyt jelenleg csak 3 hónapig folyósítják, a választási szövetség ezért megháromszorozná az álláskeresési járadék időtartamát.

Az Együtt 2014-PM az adókedvezményt úgy alakítaná át, hogy azt az átlagbérből élők is teljes mértékben ki tudják használni. Támogatnák a kismamák munkába való visszatérését azáltal, hogy bővítenék a bölcsődei, óvodai férőhelyeket, másrészt a GYES-t akkor is folyósítanák, ha az édesanya hamarabb visszamenne dolgozni - sorolták. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a válaszadók kifogásolták a közmunka után járó bér mértékét, az elvándorlást és a fiatalok munkanélküliségét.