Megosztás
2014.10.19. |

A szakközép- és szakiskolák az oktatási rendszerből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába kerülnek át, s egyúttal korlátozzák a gimnáziumban továbbtanulók létszámát is. Győzött a gyáriparosok lobbija, elvérzik a jövő nemzedék.

 

A gazdasági államtitkár, Czomba Sándor jelentette be, hogy tárcájához kerülnek át nem csak a szakiskolák, de a szakközépiskolák is. Emellett a gimnáziumi létszámot is korlátozzák. Ezzel elveszik a felemelkedés esélyét azoktól, akik eddig a szakközépiskolában szerzett érettségivel tanultak tovább a felsőoktatásban, s azoktól is, akik a szűkített gimnáziumi létszám miatt nem tudnak majd továbbtanulni. „Kiművelt emberfők” híján a lassú és fájdalmas agónia vár hazánkra.

 

A továbbtanulás korlátozásával a Fidesz hosszú távon növeli a munkanélküliséget és lenyomja a béreket is, ugyanis az alacsony végzettségűek körében jellemzően jóval magasabb a munkanélküliség és alacsonyabbak a bérek. A szakközépiskolákat kiszakítják az oktatási rendszerből, végképp a magyar-azeri gazdasági kapcsolatoknak rendelik alá hazánk és a magyar fiatalok jövőjét.

 

De a valódi cél talán az, hogy, ingyen munkaerőt szerezzenek maguknak a gyáriparosok. A szakmunkástanulókat is ingyen dolgoztatják, mióta az Iparkamara bekebelezte a szakképzést. Most ugyanez a sors vár a szakközépiskolásokra. Rövid távú üzleti érdekeknek rendelik alá hazánk jövőjét.

 

Budapest, 2014. október 19.

 

Dr. Erőss Gábor a PM elnökségi tagja, az Együtt-PM oktatási szakpolitikusa