Szabó Rebeka
Megosztás
2014.3.10. |

Ma éjfélig lehet csatlakozni ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amely azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, az Európai Parlament pedig vitassa meg a feltétel nélküli alapjövedelem esetleges bevezetésének lehetőségét, hatásait. Az Együtt – PM azt kéri, minél többen írják alá a kezdeményezést, hogy széleskörű, érdemi társadalmi vita folyhasson a szegénység, a kiszolgáltatottság felszámolásának minden lehetséges eszközéről.

 

 

A feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) olyan eszköz, amely egy közösség minden tagjának alanyi jogon biztosít egy adott jövedelmi szintet. A hazai szerzőkből álló LÉT-munkacsoport frissen megjelent tanulmánya szerint egy olyan fenntartható, jövedelem újraelosztó intézmény, ami egyszerre élénkítheti a helyi gazdaságot és teremthet nagyobb társadalmi integrációt. Az FNA célja pedig a szegénység, a szélsőséges egyenlőtlenségek felszámolása, a munkavállalói kiszolgáltatottság csökkentése.

Ma Magyarországon több százezren vannak azok, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek, és jövedelmük sincsen, vagy csak esetlegesen és nagyon kevés pénzhez jutnak. Az Együtt – PM programjában megoldásként az együttműködési támogatást javasolja, amely esélyt ad a legrosszabbul élőknek a nyomorból való kitörésre. Elkötelezettek vagyunk a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása mellett, és nyitottak vagyunk minden lehetséges megoldásról zajló társadalmi párbeszédre, és érdemi vitára. Ezért kérünk mindenkit, aki szintén egyetért ezekkel a célokkal, hogy ma (kedd) éjfélig látogasson el a kezdeményezés honlapjára (https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do?initiativeLang=hu), és aláírásával támogassa a párbeszéd elindítását.

 

 

Budapest, 2014.01.14.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

Az Együtt-PM Pest megye 7. számú (Vecsés központú)

országgyűlési egyéni választókerület képviselőjelöltje