Megosztás
2014.5.15.

Az Együtt-PM szerint a Jobbiknak tisztáznia kell, hogy képviselné-e a magyar nemzeti érdekeket az Európai Parlamentben – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

    Szigetvári Viktor a Jobbik EP-képviselőjéről, Kovács Béláról úgy nyilatkozott, már az is elfogadhatatlan, hogy egy Magyarországot külföldön képviselő politikussal szemben felmerülhet a gyanú, hogy a magyar nemzeti érdek ellenében és egy idegen állam érdekében kémkedik vagy jár el.
    A jelenlegi információk alapján a választási szövetség okkal feltételezi, hogy a Kovács Béla elleni gyanúsítás megalapozott – jelentette ki.
    Miután a Jobbik megvédte EP-képviselőjét, az Együtt-PM-nek már arra sincs oka, hogy Kovács Béla lemondását vagy visszalépését kérje - folytatta. Hozzátette: innentől a Jobbik feladata tisztázni, hogyan lehet, hogy "orosz érdekeket szolgáló politikusok vannak a soraiban". 
    Megjegyezte: Vona Gábor pártelnök nemrégiben mentegette azt a krími népszavazást, amelyet "az orosz érdekeket szolgálókon kívül" senki sem mert a védelmébe venni.
    Kijelentette: a magyar választóknak tudniuk kell, hogy a Jobbik egy hazaárulás gyanújába keveredett politikust akar újra mandátumhoz juttatni. Hangsúlyozta, hogy a jövő hét pénteki, a listát állító pártok között tervezett vitán Morvai Krisztinának, a Jobbik listavezetőjének lehetősége lesz a nyilvánosság előtt tisztázni, Kovács Béla hogyan tudná képviselni a magyar nemzeti érdeket az EP-ben.
    Szigetvári Viktor emlékeztetett arra is, hogy szerdán, még a sajtóhírek megjelenése előtt meghirdettek egy csütörtökre tervezett sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy az EP-választáson befutónak számító listás helyen induló Kovács Béla nem szerepel a Jobbik plakátjain. Fel szerették volna hívni a közvélemény figyelmét, hogy "egy hazaáruló politikusról van szó minden gyanú szerint", ugyanis már az elmúlt években rengeteg bizonyítéka látszott annak, hogy az EP-képviselő "nem a magyar nemzeti érdeket szolgálja" - mondta.
    Gulyás József, az Együtt-PM elnökségi tagja azt mondta "eddig csak közbeszéd tárgya volt a magyar parlamentben, kormánykörökben és az Európai Parlamentben, hogy Kovács Béla (…) nem hazai érdekeket képvisel (…), hanem részben a Gazprom lobbistája és nyilvánvalóan orosz érdekek kijárója".
    Azt mondta, nem hiszi, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal megalapozatlanul fordult volna a Legfőbb Ügyészséghez és a legfőbb ügyész megalapozatlanul kezdeményezett volna eljárást. Szerinte a Jobbik EP-képviselője nem lesz képes tisztázni magát ebben az ügyben. 
    Egy magát a nemzeti érdekek képviselőjének feltüntető párt nem tarthat a soraiban egy ilyen politikus – jelentette ki Gulyás József, feltéve a kérdést: hány ilyen lobbista, kijáróember vagy akár ügynök van még a Jobbikban?
    Úgy értékelte, a mai napig tisztázatlan a Jobbik finanszírozási hátországa, nem lehet tudni, hogy 2009-ben vagy 2010-ben honnan voltak a Jobbiknak forrásai, hiszen akkor még nem volt parlamenti párt, nem világos, hogy a Jobbiknak mi a válasza azokra a hírekre, amelyek szerint részben iráni, részben orosz eredetű finanszírozási szál áll mögöttük.
    Kérdésre Gulyás József kommunikációs játéknak nevezte, hogy Kovács Béla azt kérte, hallgassák meg a nemzetbiztonsági bizottság nyilvános ülésén. Jelezte, hogy egy ilyen nyílt meghallgatáson az Alkotmányvédelmi Hivatal illetékesei nem nyilatkozhatnak.
    A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent cikk szerint Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a lappal azt közölte: Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Bélának, az Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt.
    Kovács Béla csütörtökön tagadta, hogy titkosszolgálat tagja lenne.


MTI 2014. május 15., csütörtök 15:06