Megosztás
2013.9.27.

A kormány előszeretettel hivatkozik a javuló foglalkoztatottság statisztikákra, ám nemrégiben még a Matolcsy György vezette jegybank is rámutatott, hogy a foglalkoztatottságot a közfoglalkoztatás és a bővülő külföldi munkavállalás emeli.

A kormány ritkán mulasztja el, hogy diadaljelentésként kommentálja, ha a foglalkoztatottsággal, munkanélküliséggel kapcsolatos adatok kedvezően változnak. Az igazság azonban az, hogy csak az adatok változnak kedvezően, a munkanélküliség valójában nem csökken annak ellenére, hogy a kormányprogram egymillió új munkahelyet ígért 10 év alatt, s már eltelt több mint 3 év.

Az igazság utat tudott törni magának még a Matolcsy vezette jegybankban is. Az MNB inflációs jelentésében azt olvashatjuk: a nemzetgazdasági foglalkoztatottságot hosszabb ideje elsősorban a közfoglalkoztatás és a bővülő külföldi munkavállalás emeli.  A jelentés azt is hozzáfűzi: a versenyszféra foglalkoztatása továbbra is a válság előtti szint alatt van az intézményi statisztika szerint. Tegyük mi hozzá: ezen adatok szerint 2011 decembere óta folyamatosan csökken a versenyszféra foglalkoztatottsága.

Az Együtt-PM szerint új, valódi munkahelyekre van szükség, ehhez gazdasági fordulat, kormányváltás kell.

 

Budapest, 2013. szeptember 27.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

Az Együtt-PM politikusa