Megosztás
2014.5.30.

Az Együtt-PM véleménye szerint a Fidesz képviselői pénteken "bejelentették", hogy végképp szeretnék tönkretenni Budapestet és elcsalni az önkormányzati választást - reagált Karácsony Gergely a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatra.

 

    A szövetség politikusa pénteki, a fővárosi önkormányzat épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az a javaslat, amelyik kerületi polgármesterekkel töltené fel a Fővárosi Közgyűlést, végképp tönkretenné Budapestet. Ezt azzal indokolta, hogy a város az elmúlt 25 évben éppen attól a közigazgatási rendszertől szenvedett, amelyikben nem tudott érvényesülni a központi szemlélet, ahol Budapest vezetése a kerületi érdekek foglyává vált. Hangsúlyozta, ha a közgyűlésben nem a budapesti polgárok által közvetlenül választott képviselők ülnek, akkor még inkább ez a tendencia fog érvényesülni.
    Hozzátette, a javaslat nyomán ráadásul olyan emberek kerülnének a közgyűlésbe, akik egy kerületi választásra készülnek.
    Kijelentette, hogy a választási rendszer törvényesített választási csalás, mert vannak olyan kerületek, ahol néhány tízezren élnek és vannak olyanok, amelyekben több mint százezren. Egyes kerületek lakosságszáma között körülbelül ötszörös különbség is lehet, ezért a javaslat sérti a választók közötti egyenlőség elvét - hangsúlyozta.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb lélekszámú budapesti kerületekben - a parlamenti választási eredmények alapján - általában a baloldalnak van többsége. A Fidesz ezért azt a technikát alkalmazza, amit "a parlamenti választásokon is láttunk", amikor a jobboldali választókerületek kisebb népességszámúak voltak, a baloldaliak pedig nagyobbak - emelte ki.
    Kérdésesnek nevezte, hogy mit szól az indítványhoz Tarlós István főpolgármester, mert a javaslatot "úgy is lehet értelmezni, hogy a fideszes kerületi képviselők most tulajdonképpen felmosták vele a padlót". Emlékeztetett: 2011-ben a főpolgármester még tiltakozott egy ilyen elképzelés ellen.
    Az Együtt-PM az összes jogi és politikai eszközt felhasználja a tiltakozásához - szögezte le. Arra is kitért, hogy mindent megtesznek annak érdekében is, hogy az Alkotmánybíróság foglalkozzon vele, miközben egy budapesti népszavazás lehetőségét is mérlegelik.

 

MTI alapján