Az Orbán-Putyin paktum aláírása
Megosztás
2014.3.10. |

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos magyar-orosz megállapodás haladéktalan nyilvánosságra hozatalát követeli az Együtt-PM. A pártszövetség álláspontja szerint a parlamenti felhatalmazás nélkül, titokban és ismeretlen feltételekkel kötött egyezség árvénytelen; azt a következő kormánynak fel kell mondania, és az eddig elmaradt vizsgálatok eredményének ismeretében, szakmai, társadalmi és politikai vitát követően újra vissza kell térni az atomerőmű-bővítés kérdésére.

 

Az orosz félnek is tudnia kell: a magyar jogszabályok, az érvényben lévő országgyűlési határozatok és ombudsmani állásfoglalás alapján Orbán Viktornak nem volt joga aláírni a bővítés legfontosabb paramétereit rögzítő megállapodást. A hatásvizsgálat, nemzetközi tender és az ajánlatok megversenyeztetése nélkül megszületett egyezség nem a magyar társadalom, hanem a kapuzárási pánikban lévő Orbán-kormány és a fideszes gazdasági holdudvar érdekeit szolgálja.

 

Az Együtt-PM a rendelkezésére álló összes parlamenti és jogi eszközt igénybe veszi a megállapodás teljes tartalmának megismerése és a törvénytelen kontraktus meghiúsítása érdekében. Orbán Viktor kabinetjét pedig felszólítjuk, hogy a választásokig hátralévő időben tartózkodjanak az állami vagyon felélését és a jövő elherdálását célzó, az ország eladósítását szolgáló további felelőtlen lépésektől.

 

Budapest, 2014. január 14.

 

                                                                                Jávor Benedek országgyűlési képviselő

 

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna