Szabó_Rebeka_portré
Megosztás
2014.3.25. |

Hiába ismételgeti Zsigó Róbert  a hazug propagandát földügyben, a gazdálkodók a saját bőrükön érzik, kiket szolgál valójában az Orbán-kormány agrárpolitikája. A területalapú támogatásokból 2013-ban is a Mezort-, a Bonafarm- és a Forrás-csoport (azaz Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei) taroltak a legtöbbet. Az Együtt-PM szerint a korlátosan rendelkezésre álló közpénzekből nem a politikaközeli milliárdosok agrár-nagyvállalkozásait, hanem a családi gazdaságokat, a fenntartható mezőgazdasági termelést és a vidékfejlesztést kellene támogatni.

A K-Monitor szerint még mindig a legtöbb földet birtokló tíz százaléknyi nagybirtokoshoz kerül a támogatások hetven százaléka. A kirívóan igazságtalan elosztás önmagában is támogatja a birtokkoncentrációt, ösztönzi a spekulációs célú földvásárlásokat, illetve a kisparaszti gazdaságok felszámolását, ami a kistermelők föld nélkülivé válását eredményezi.

Ezen a folyamaton az Orbán-kormánynak a nagy hangon hirdetett vidékpolitikai alapelvek ellenére semmit sem sikerült változtatnia, nem igaz, hogy csökkentették a nagybirtok arányát. A legtöbb támogatást bezsebelők listáját illetően csak az élen állók előnye nő, illetve a Fideszhez és Orbán Viktorhoz közel állók pozíciója javul látványosan a legutóbbi kormányváltás óta látványosan.

Az Együtt-PM szerint a közpénzekből fizetett agrártámogatásoknak nem az ország leggazdagabb nagyvállalkozóit, az iparszerű mezőgazdálkodást végző narancsoligarchákat kellene tovább gazdagítania. Az agrártámogatások a fő funkciója a vidék eltartóképességének növelése, a földek jó ökológiai állapotának megőrzése és a családi gazdaságok megerősítése. A kormányváltás célja az is, hogy a magyar vidék kiszabaduljon a pártközeli földesurak fogságából, és a támogatások azokhoz kerüljenek, akik a földet megművelik.

 

Budapest, 2014. március 25.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a kormányváltó erők Pest megye 7. oevk. képviselőjelöltje