Megosztás
2015.7.30. |

A kormány ünnepli a legfrissebb foglalkoztatottsági adatokat, de arról hallgat, hogy nő a munkanélküliség átlagos időtartama. A Párbeszéd Magyarországért szerint a munkanélküliek valódi munkaerőpiacra visszatérését kellene támogatni.

 

A munkanélküliek 48,5 százaléka legalább egy éve keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 18,5 hónapról 19 hónapra nőtt az április-júniusi időszakban, áll a KSH friss jelentésében.

 

Látható tehát, kezdenek beérni a kormány intézkedései: a munkanélküliek hatékony támogatása híján egyre többen ragadnak végleg a valódi munkapiacon kívül.

A foglalkoztatottsági számok ugyan egyre szebbek, de még a kormányzat is elismeri, hogy a magasnak látszó foglalkoztatottság részben a közmunka, részben annak eredménye, hogy megjelennek az adatokban a külföldön munkát vállalók is. Bár valóban bővült mindemellett a versenyszféra foglalkoztatása is, ám a válság elmúltával más régiónkbeli országokban ez már jóval hamarabb megtörtént.

 

Azt se feledjük, hogy a bővülés milyen bérszínvonal mellett történik: bár a bruttó minimálbér az elmúlt 5 évben 43 százalékkal nőtt, az adórendszer átalakítása miatt a nettójának a reálértéke 4,4 százalékkal csökkent.

 

A Párbeszéd Magyarországért szerint statisztikaszépítő célú trükközések helyett valódi álláshelyekre van szükség. A megoldás az alapjövedelem, amely segítené a munkaerőpiacra visszalépést, és növelné az átlag alatt keresők jövedelmét több mint 30 ezer forinttal.

 

Budapest, 2015. július 30.

 

 

PM Sajtó