Megosztás
2015.12.27. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) visszaemelné az alkotmányba azt az alapvető emberi jogot, amely szerint egyenlő munkáért egyenlő bér jár. Ha a Fidesznek valóban nem célja a nők hátrányos megkülönböztetése, most azzal mutathatja meg, hogy komolyan gondolja a valódi egyenlőséget, ha megszavazza a javaslatot.

 

Az elmúlt hetekben Kövér László házelnök és a Fidesz-közeli popsztár, Kovács Ákos nőket durván lealacsonyító megszólalásai nyomán élénk vita bontakozott ki a nők társadalmi szerepéről és megbecsültségéről. A köztársasági alkotmány szövege korábban kimondta: „Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bérhez van joga.” A mostani alaptörvényben ugyanakkor ez az – alapvető emberi jogok nyilatkozatában is szereplő – elv már nem szerepel. A vakkomondoros Fidesz kihúzta belőle.

 

Ezért a Párbeszéd Magyarországért most alaptörvény-módosítást terjeszt be, hogy egyenlő munkáért mindenkinek egyenlő bér járjon. A Parlament tele van férfi képviselőkkel, de ahogyan mi PM-esek is csatlakoztunk az ENSZ „He for She” felhívásához, csatlakozzanak ők is! Ugyanis a női esélyegyenlőség kivívása éppúgy a férfiak dolga is, mint a nőké. Ha a kormánynak valóban nem a nők hátrányos megkülönböztetése és megalázása a célja, a Fidesz celebjeinek megnyilvánulása pedig csak téves fogalmazás volt, most itt az alkalom: szavazzák meg a PM által javasolt alaptörvény-módosítást!

 

Dr. Erőss Gábor,

a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

 

 

Új. Bal. Zöld.