Megosztás
2016.8.18. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint elfogadhatatlan, hogy a nők ma Magyarországon két hónapig ingyen dolgoznak, hiszen azonos munkáért még mindig alacsonyabb bért kapnak, mint a férfiak. Az egyenlő munkáért egyenlő bért követelményét minden európai országnak, így Magyarországnak is teljesítenie kell, ezért a Párbeszéd Magyarországért kezdeményezi az Alaptörvény módosítását, hogy végre megszűntessük a nők hátrányos megkülönböztetését.

 

Az Eurostat, legfrissebb adatai szerint Magyarországon 15 százalékkal kevesebb bért kap egy nő ugyanolyan értékű munkáért, mint egy férfi. Ez azt jelenti, hogy a nők gyakorlatilag két hónapig ingyen dolgoznak. Míg az Európai Unió alkotmányában szerepel a nők egyenlő mértékű bérezésének követelménye, addig Magyarország Alaptörvényéből ez még mindig hiányzik.

A Párbeszéd Alapjövedelem javaslata tartalmazza, hogy a gyermekükkel otthon maradó, a létminimum alatt élő anyák esetében is megszűnjenek a ma még lesújtó mértékű bérkülönbségek. Meggyőződésünk, hogy a nők otthon végzett munkáját is méltányolnia kell az államnak, amit ma még szintén ingyen végeznek.

 

Budapest, 2016. augusztus 18.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!

Csatlakozz!