Megosztás
2013.9.27.

Pintér Sándor két hét alatt nem tett rendet, sőt fokozatosan szétveri a magyar rendőrséget. Közben volt cége, amit egy Simicska-közeli figurának adott el, letarolja a biztonsági piacot. A kormányváltás óta az állami megrendeléseknek köszönhetően 136%-os növekedést csinált a „Pintér művek”. Mindez csak véletlen?

 „Szolgálunk és védünk! – szól a rendőrség felkiáltása, „szolgálunk és lenyúljuk” – olvashatnánk Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) önmeghatározásában. A CBSZ nem ismeretlen a szakmában, az ugyanis a közbiztonságért felelős miniszter – legalábbis papíron ő lenne az „érintett” –, Pintér Sándor korábbi cége. Tavaly június 11-én az Országgyűlésben kérdést szegeztem Pintér Sándorhoz: véletlen-e, hogy volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat minden más riválisánál nagyságrendekkel több megrendelést kap az őrzésvédelemmel kapcsolatos közbeszerzések piacán. Pintér tagadta, hogy az ügyben bármi érintettsége volna.

A sajtó munkatársainak köszönhetően ugyanis mára egész tényfeltáró cikksorozat dokumentálja azt a tényt, hogy 2010 tavasza óta az őrzésvédelemmel kapcsolatos közbeszerzések piacát a Civil Biztonsági Szolgálat letarolta.

Csak röviden, kezdjük az elejétől: „A kormányváltást követő másfél évben 2010-ben a cég megbízást kapott a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól (2,8 millió) a Szerencsejáték Zrt-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Miniszterelnökségtől (1,2 millió) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től valamint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól  (40 millió) őrzésvédelmi feladatainak ellátására. A lista 2012-ben a Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft-vel (23,7 millió) valamint az Országos Bírói Hivatallal (2,4 millió) kötött megbízással bővült. Idén [2011] a cég nettó 856 millió forintért vállalta a Pécsi Tudományegyetem őrzését (a Közbeszerzési Értesítő szerint eredetileg 700 millió forintra becsült közbeszerzésre csak a CBSZ adott be árajánlatot), míg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot 108 millió forintért biztosítja.”

Folyt. Köv.: „A Civil Biztonsági Szolgálat legtöbb megrendelését alvállalkozókon keresztül teljesíti. Az alvállalkozókból álló, maffiaszerű hálózatot tudatosan fejlesztették olyanra, hogy a vagyonvédelem teljes palettáját lefedje: a riasztórendszerekkel foglalkozó Mon-Da Kft.-t 2007-ben szerezte meg a CBSZ, és rövid időn belül egyedüli tulajdonosa lett. A cégnek a CBSZ megjelenése előtti évben 283 millió forint volt a bevétele, a következő évben már 490 millió forint.”

A cég az Opten céginformációs rendszer adatai alapján 2009-ben 5,4 milliárdot, 2010-ben 6,1 milliárdot, 2011-ben pedig már 7,8 milliárd forintot könyvelt el nettó nyereségként. Ez éppen nem egy vékony növekedés. Ja, és „a” cég egyes munkatársai olyan jól értik a dolgukat, hogy időközben átkerültek a Belügyminisztérium kötelékébe: CBSZ egykori vezérigazgató-helyettese, Hatala József a rendőrség első embere lett egy jó időre, korábbi vezérigazgatója, Tasnádi László pedig ma kabinetfőnök. Ez a Pintér-féle hálózat, ami polipként teszi rá a csápjait mindenre, amit el tud érni. Mindez összeér a Simicska-banda működésével: Pintér 2010-ben annak a Kántor Tibornak „adta el” cégét, aki az első Orbán-kormány idején Simicska Lajos által kinevezett APEH-elnökhelyettese volt. Még egy dolog érdekes: Kántornak minden forrás szerint, életében nem volt 10 milliónál több pénz. De közben több mint egy milliárdért vette meg a CBSZ-t. Így ér össze korunk két nagy fideszes mesterének Simicska Lajosnak és Pintér Sándornak az ügyei. Így épül az a narancsuralom, ami mindent le akar nyúlni, miközben a magyar embereknek 30 új adót kell fizetniük, a gyerekek tízezrei éheznek, a Pető Intézetet pedig el akarják lehetetleníteni.

Közben Pintér teljesítményét, mint miniszter pár szóban jellemezni tudjuk: növekvő bűnözés, szánalmas március 15-i teljesítmény bugyuta sms-ekkel felpörgetve, 12 milliárdért TEK, széteső rendőrség stb. Ami marad az a legendás bajusz meg a kommunikációs izmozás. Ennyi.

Ország-világ láthatja, mindez csak véletlen. De ennek a sok véletlennek jövő tavasszal véget vetünk.

 

Budapest, 2013. szeptember 27.

 

Dorosz Dávid országgyűlési képviselő,

Az Együtt-PM szakpolitikusa