Megosztás
2014.9.11. |

Együtt-PM: a Kliket meg kell szüntetni

 

Az Együtt-PM Szövetség felszólítja a magyar oktatási kormányzatot, hogy haladéktalanul rendezze a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adósságát a tanárok felé. A központ működésképtelen, azt föl kell számolni, és az oktatásban minél nagyobb szerepet kell a helyi közösségeknek adni!

 

Egy, az Indexen ma reggel megjelent cikk tanúsága szerint az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a pedagógusoknak a bankszámla-vezetési költségekkel. Ráadásul a központot a közelmúltban húszmilliárd forinttal kellett konszolidálnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mert váratlan költségek léptek föl. A Klik egyébként egészen elképesztő összegből, évi 500 milliárd forintból működik, miközben a kormánybecslés szerint is majdnem 60 milliárdos hiány várható idén. Mint a cikk írja, az alkalmatlanság miatt leváltott előző elnök, Marekné Pintér Aranka helyére egyelőre nem sikerült új elnököt kinevezni, így vezető nélkül indult a tanév.

Az Együtt-PM Szövetség a magyar oktatásügy elmúlt húsz évének legnagyobb botrányának tartja a Klik folyamatos haláltusáját. A pártszövetség a kezdetek óta azon az állásponton van, hogy ekkora központosítást nem szabad, és nem is lehet működőképesen megtenni. Az Együtt-PM már az országgyűlési választások előtt is azt mondta, hogy a működésképtelen monstrumot meg kell szüntetni, és vissza kell adni az iskolák és a helyi közösségek autonómiáját.

Az Együtt-PM Szövetség felszólítja a magyar oktatási kormányzatot, így Balog Zoltán erőforrás-minisztert, hogy haladéktalanul fizesse ki a tanárokat! Tarthatatlan és szégyenteljes, hogy miközben a Klik százmilliárdokkal gazdálkodik, a tanároknak – szakértők szerint – járó mintegy 5-7 milliárdos jogosan járó pénzt nem fizeti ki.

Az Együtt-PM Szerint a Klik élére nem elnököt, hanem felszámolót kellene kinevezni, aki haladéktalanul meg kellene kezdje a központ leépítését. Éppen ezért, az Együtt-PM Szövetség hamarosan törvénymódosító javaslatot nyújt be a Klik megszüntetéséről. A centralizáció nem működik!

 

Budapest, 2014. szeptember 11.

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő,

az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának tagja,

az Együtt-PM Szövetség politikusa