Karácsony Gergely
Megosztás
2019.6.23. |

Az ember természetben élő lény. Minden állat és növény része a minket körülvevő komplex ökoszisztémának, létezésük, életük körülményei meghatározzák életünk minőségét. Minden budapesti közös érdeke, hogy ismerje és óvja a körülöttünk élő természetet, a társként velünk élő és a természetben körülöttünk létező állatok létfeltételeit. Ez nem pusztán morális kötelezettségvállalás, de közvetlen érdekünk is: az állati élet minősége visszahat minden budapesti életére is.

 

Ezért kezdeményezem a Budapesti Állatvédelmi Charta létrehozását.

 

A Budapesti Állatvédelmi Charta

  • összefoglalja és rögzíti a Budapesten élő állatok értékének és természetes igényeinek elismerését, és

  • összefoglalja azokat a kezdeményezéseket, amelyeket a Budapesten társként és a természetben velünk élő állatokért megteszünk 2019. októberét követően.

 

Kezdeményezem, hogy aki egyetért a Budapesti Állatvédelmi Charta értékeivel és céljaival budapestiként, Budapesten működő közösségként vagy szervezetként, az fejezze ki támogatását a Chartában foglaltak megvalósítása iránt.

 

A Budapesti Állatvédelmi Charta alapelvei:

 

  • Az állatok érző, kommunikáló lények, hozzájárulnak környezetünk egészségéhez és az emberi élet gazdagításához is, így életfeltételeiknek fenntartása és javítása a budapestiek közös ügye.

  • A sorsára hagyott állatok befogadásáért, a bántalmazó körülmények közül kiszabadított állatok jövőjéért a budapestiek közössége felelősséget vállal.

  • A Budapesten élő, itt előforduló vagy áthaladó vadon élő állatokat a komplex természeti ökoszisztéma részeiként kezeljük.

  • Elsődleges célnak tekintjük a budapesti emberek és az állatok harmonikus együttélésének megteremtését.

  • A társként élő háziállatok számára úgy kell természetes igényeiknek megfelelő körülményeket biztosítani, hogy az állatot nem tartó és állattartó budapestiek békés együttélése biztosított legyen. Ez a felelős állattartás egyik alapja.

A fentiekben megfogalmazottak érdekében vállalom, hogy főpolgármesterré választásom esetén az alábbi célokat tűzöm magunk elé:

  • Korszerű, európai színvonalú, nagyobb kapacitású állatmenhely(ek) kialakítása: Egy olyan állatmenhely és ebrendészeti telep felépítése, amely mind az állatokkal kapcsolatos hatósági funkciókat, mind a gazdátlan állatok ellátását és rehabilitálását, mind örökbe adását kiemelkedő színvonalon képes szolgálni, garantálja az örökbe fogadni szándékozók kulturált tájékoztatását, kiszolgálását és részt vállal a budapesti fiatalok felelős állattartással kapcsolatos felkészítésében.

  • Könyörtelen fellépés a szaporítók ellen: programot hirdetünk az állatszaporítók teljeskörű feltérképezésére, felszámolására és az elkövetők legszigorúbb megbüntetése érdekében. Az állatkínzó szaporítást el kell tüntetni Budapestről.

  • Kedvezményes és célzott ivartalanítási program: Budapest területén kedvezményes ivartalanítási programot hirdetünk házikedvenceknek, emellett civilekkel együttműködésben megszervezzük a kóbor, gazdátlan kutyák és cicák ivartalanítását, ezzel kontrollálva az állományt.

  • Kutyák- és cicák azonosítóchipes ellátásának támogatása, ösztönzése és ellenőrzése.

  • Pályázati rendszer önkéntes állatvédő közösségeknek: Pályázati rendszert szervezünk az állatmentésben érdekelt városi közösségek, civil szervezetek támogatására, támogatjuk az ivartalanítást, az ideiglenes befogadást és rehabilitációs tevékenységet.

  • Színvonalas állatvédelmi tájékoztató programokat szervezünk Budapest iskolái számára.

  • Elősegítjük a kerületi állatvédelmi járőrszolgálatok és állatvédelemmel foglalkozók tevékenységének összehangolását, az állatokkal kapcsolatos jogi háttérről tájékoztató és érzékenyítő programot szervezünk a hatóságok számára.  

  • Méhbarát program: egy modern nagyvároshoz méltóan méhbarát növényállomány telepítésére törekszünk, továbbá méhlakásokat helyezünk ki Budapest-szerte.

  • Biológiai szúnyogirtás fejlesztése: a ma szúnyog- és rovarirtásra üzemszerűen használt vegyszerek emberre is károsak lehetnek, radikálisan rombolják a természetet, a szúnyog mellett számos hasznos élőlényt irtanak. Mindeközben olyan szúnyogok lepik el Budapestet, amelyek a házikedvencek körében szívférgességet terjeszthetnek, és változatos, esetenként súlyos betegségeket terjeszthetnek az emberek között is. Ezért törekszünk a vegyszeres irtás jelentős csökkentésére, a kizárólag szúnyogokat kiirtó természetközeli megoldások alkalmazására és a szúnyogok természetes fogyasztói – denevérek, fecskék – állományának növelésére.

  • Fecskefészkek védelme: Az elmúlt években több mint felére esett a budapesti fecskeállomány, jelentős károkat okozva az ökoszisztémában. Programot indítunk a fecskefészkek megőrzésére, az illegális fészekeltávolítás felszámolására és a fecskeállomány bővítésére.

  • Madár- és denevérodúkat telepítünk a város arra alkalmas pontjain.

  • A kerületi önkormányzatokat segítjük a színvonalas kutyafuttatók kialakításában.

  • A Budapesti Nagyerdő projekttel új lendületet adunk a fővárosi természet jövőjének, új esélyt teremtünk minden fővárosi felnőttnek és gyermeknek, iskolai osztálynak természetközeli tapasztatok megszerzésére és az egészségesebb életre.

  • Állatvédelmi civil kerekasztalt hozunk létre: minden intézkedés esetén egyeztetünk az állat- és természetvédelemben jelentős szaktudást és tapasztalatot felhalmozó civil szervezetekkel és folyamatosan várjuk a javaslataikat.

  • Létrehozzuk az „állatvédelmi ombudsman” posztját a Főpolgármesteri Hivatalban, aki folyamatosan ügyel arra, hogy az egyes intézkedéseknél az állatok jogainak védelme is megjelenjen.

 

A budapesti élet és természet nem részletkérdések halmaza, hanem egy minden pontjában összefüggő rendszer, amelynek emberek, állatok és növények egyaránt részei. Ennek az egymásra ható sokféleségnek a megértésével és megóvásával fogjuk szervezni Budapestet 2019. októberétől.

 

Karácsony Gergely

főpolgármester-jelölt