fogorvos sztrájk
Megosztás
2017.9.4. |

Mától három napig tiltakozó akcióba kezdenek a fogorvosok,  a csaknem 2800 közfinanszírozott praxisból 700-ban vállalták, hogy három napon át csak a sürgős beavatkozásokat végzik el a társadalombiztosítás által támogatott rendeléseken. A Párbeszéd szerint a költségvetésnek tisztességgel fedeznie kell az államilag finanszírozott fogászati kezelés költségeit, továbbá többféle kezelésre kell kiterjednie, mint jelenleg.

Tudvalevő, hogy az állami finanszírozásból nem gazdálkodható ki a színvonalas fogászati ellátás: bár elvben a társadalombiztosítás akár a fehér tömést is fedezné, a gyakorlatban csak amalgám juthat a beteg fogába. Az ingyenes ellátás pedig még elvben sem terjed ki a koronákra és hidakra. Így aztán, aki csak teheti, magánrendelésre megy.

A kialakult helyzet nemcsak a nagyon szegényeknek, hanem a fizetéstől fizetésig élő, átlagos jövedelmű embereknek sem elfogadható, mert a privát fogorvos aránytalanul nagy anyagi terhet jelent az átlagbérből élőknek és nyugdíjasoknak, de még az állandó keresettel rendelkező középosztály sem mindig teheti meg, hogy azonnal magánrendelésre megy, ha fáj a foga.

A Párbeszéd szerint véget kell vetni ennek a már több évtizedes áldatlan helyzetnek a fogászatban: Legyen az állami ellátás része a fehér tömés, illetve a koronák-hidak beépítése is, a társadalombiztosítás pedig térítse meg a fogorvosok számára a tényleges költségeket.

Budapest, 2017. szeptember 4.
Párbeszéd Sajtó

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/

Csatlakozz, mert tenni kell!