Megosztás
2014.8.26. |

Reagálás Balog Zoltán tanévnyitójára

 

Az Együtt-PM Szövetség azt követeli az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy ne kényszerítse folyamatos küzdelemre a pedagógusokat, többek között ne verje szét a működő e-napló rendszert! Bízza az iskolákra a szoftverbeszerzést, akik eddig is remekül megbirkóztak ezzel a feladattal!

 

Az Index mai cikke szerint bizonytalanná vált, lesz-e szeptembertől elektronikus napló minden iskolában. Ennek oka pedig, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) olyan zavaros központi közbeszerzési eljárást akart kiírni a programok megvásárlására, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) nyolc eljárást is indított az ügyben.

Az egésznek pedig csakis az az oka, hogy a központi oktatási kormányzat szerint a központosítás mindent megold, és ezért akár működő rendszereket is felforgatnak. Ugyanezt láttuk a tankönyvellátás esetében is, ahol kizárólag a központosítás érdekében verte szét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az évek óta működő rendszert.

Ráadásul egy új programra való átállás nem egyszerű dolog. Ahhoz képzés kell. Láttuk, hogy azokon az egyetemeken, ahol az ETR-ről Neptunra váltottak. Sok esetben kaotikus állapotok alakultak ki, mert sem az oktatók, sem a diákok nem tudták használni az új szoftverre, kiegészítő programokra pedig nem volt pénz. Az ilyen átállás hónapokig tartó előkészítést igényel, vagy papír alapú adminisztráció lesz a vége.

Az Együtt-PM Szövetség attól tart, hogy a minisztériumi bénázás miatt szeptembertől egy eddig működő rendszer válik majd működésképtelenné, visszatérünk az egy évtizeddel előtti – papírnaplós, ellenőrző füzetes – állapothoz. A szülők és a diákok már megszokták a többségében zökkenőmentes rendszert, most pedig jól kibabrálnak velük.

Balog Zoltán ma egy tanévnyitó eseményen méltatta a tanárok küzdelmét, mellyel a közoktatási rendszer megújítását elviselik. Az Együtt-PM Szövetség azt követeli, hogy a szakminisztérium ne kényszerítse rá a tanárokat a folyamatos küzdelemre, ne verje szét a működő e-napló rendszert, hanem bízza az iskolákra a szoftverbeszerzést, akik eddig is remekül megbirkóztak ezzel a feladattal!

 

Budapest, 2014. augusztus 26.

 

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő,

a parlament oktatási és kulturális bizottságának tagja,

az Együtt-PM Szövetség politikusa