Megosztás
2014.3.3. |

A független képviselő elmondta, hogy a PM által delegálható 11 egyéni választókerületi jelölt közül négyen nők lesznek. A PM párton belül úgy rangsorolta az Együtt 2014-el közös országos, illetve EP-listára felkerülő saját jelöltjeit, hogy ezekben az esetekben is tükröződjön ez az arány - közölte.

Az MTI kérdésére azt felelte, arról egyelőre még nem döntöttek, hogy az őszi helyhatósági választásokon is alkalmazzák-e ezt a kvótát.

Szabó Rebeka arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010-es választásokat követően az Országgyűlésben 9,1 százalékos volt a női képviselők aránya, amit a PM "rendkívül siralmasnak". Ezzel világviszonylatban csak a 118. helyen állunk; Magyarország Európán belül is a sereghajtók között található, az EU-n belül ez az arány átlagosan 26 százalék - mondta.

A PM véleménye szerint a női képviselők számának növelése hosszú távon hozzájárulhat a politikai közbeszéd és a politikai kultúra megváltoztatásához.

Ha több lenne a női képviselő, akkor az óvodai és bölcsődei ellátásról, az abortuszkérdésről vagy a családon belüli erőszakról szóló viták más hangnemben zajlanának le - értékelte Szabó Rebeka. 

A sajtótájékoztatón Bakó Krisztina, a PM elnökségi tagja felhívta a figyelmet, hogy a felmérések szerint jobban teljesítenek azok a vállaltok, amelyeknek a felső vezetésében nők is találhatóak. 

Somfai Ágnes fővárosi önkormányzati képviselő szerint a PM ezzel a lépéssel mindent megtett azért, hogy a következő parlamentben "szelídebb" legyen a hangnem és olyan döntések szülessenek, amelyek figyelembe veszik a nők szempontjait.

 

Budapest, 2013. november 7.

 

Forrás: MTI