Megosztás
2014.9.16. |

Igazunk volt, amikor az állítottuk, hogy a Kövér László elnökölte Országgyűlés, illetve a Fidesz-kormány jogtalanul korlátozta képviselőink szólásszabadságát - reagált az Emberi Jogok Európai Bírósága elsőfokú ítéletére két volt képviselő, Szabó Rebeka és Karácsony Gergely kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

    A strasbourgi székhelyű bíróság kedden közzétett döntésében úgy határozott: Magyarország megsértette Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s, valamint Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. Az érintetteknek vagyoni és nem vagyoni kártérítést is megítéltek, továbbá az üggyel kapcsolatban felmerült költségeik megtérítésére is kaphatnak pénzt.
    Szabó Rebeka elmondta, hogy az elmúlt évben öt, az Együtt-PM-hez tartozó képviselő tiltakozott molinókkal az ülésteremben, amelyet Kövér László házelnök összesen több mint félmillió forintos pénzbüntetéssel sújtott.
    Karácsony Gergely a döntést precedensértékűnek nevezte, mondván: az világossá tette, hogy ami "a Kövér László-i parlamentben normális", az Európából nézve elfogadhatatlan, "egy putyini típusú álparlamentarizmus".
    Kijelentette: az volt a céljuk, hogy megvédjék a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ügy szimbolikus üzenete mindenki számára az, hogy ami Magyarországon törvénybe lett iktatva, az még nem törvényes, nem etikus és nem demokratikus - fogalmazott.
    A zuglói polgármesterjelölt jelezte: a neki járó pénzt a zuglói Bethesda Gyermekkórház alapítványának fogja felajánlani.
    A döntés nyomán a házszabály nyilvánvalóan módosításra szorul - értékelték az Együtt-PM politikusai.


Az MTI nyomán, 2014. szeptember 16., kedd 13:11