Megosztás
2016.6.10. |

A környezeti szempontból legkárosabb szállítási módot jutalmazza a kormány az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló Wáberer György kezdeményezésre. A Párbeszéd Magyarországért szerint a Fidesz-haverok között lepacsizott kedvezmények elfogadhatatlanok, különösen amikor a fenntartható fejlődés, és konkrétan: az egészségünk a tét.

 

A lízingelt kamionok illetékmentességének biztosítására utasította a nemzetgazdasági tárcát a miniszterelnök. A legnagyobb nyertes Wáberer György fuvarozócége, amely 2500 lízingelt kamiont üzemeltet, a tulajdonos pedig baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral és a közúti fuvarozás fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottként dolgozik. A Párbeszéd Magyarországért szerint összeférhetetlen, hogy egy piaci szereplő „kormánytagként” saját cégéért lobbizik. A közutakban okozott károk 99 százalékát és a közlekedési eredetű légszennyezés 50 százalékát a kamionok okozzák. Ezek most semmit sem fizetnek meg az utakban, a hidakban, az utak alatti vezetékekben, a légszennyezés és a zajártalom miatt egészségünkben okozott károkért.

A Párbeszéd szerint a haverokra szabott szabályozás helyett arányos kárenyhítésre és közteherviselésre kell kötelezni a fuvarosokat. Újra be kell vezetni a méréssel kombinált helyszíni zöldkártya-ellenőrzést, a járművek tényleges terhelésének mérését, ösztönözni kell a vasúti kamionszállítást.

 

Budapest, 2016. június 10.

Dr. Erőss Gábor, elnökségi tag

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!