Megosztás
2013.3.19.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség arra kéri az ellenzéki erők vezetőit, hogy egyetlen, konkrét ügy érdekében most függesszék fel versengésüket, tegyék félre szakmai, illetve politikai nézetkülönbségeiket és kezdjenek haladéktalanul egyeztetést arról, hogyan tiltakoznak közösen az alaptörvény 4. módosítása ellen és főleg arról: hogyan védik meg az alkotmányosságot hazánkban. A választási szövetség nevében Bajnai Gordon ma személyesen hívta fel mindegyik jelentős ellenzéki erő vezetését, hogy az egyeztetésre invitálja őket.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség egyeztetésre hívja a változást akaró erőket, hogy együtt és ne egymással vetélkedve tiltakozzanak az alaptörvény negyedik módosítása, azaz a magyar alkotmányosság felszámolása ellen. A pártszövetség vezetői levelükben utalnak arra: a 2014-es választások előtt egy esztendővel még érthető, hogy a változást akaró erők egymással versengő megoldási javaslatokat kívánnak adni a választóknak és az is, hogy számos politikai és szakmai nézetkülönbség van közöttük.

Fontos a különbségek felmutatása, a viták közös nevezőre hozása, és az egyes pártok támogatottságának növelése is annak érdekében, hogy majd az összefogás is erősebb legyen, amikor választani kell a rezsim és a korszakváltás programja között. Van, amikor ideje van a vetélkedésnek és van, amikor ideje van az összefogásnak – fogalmaz a levél –, ám a magyar alkotmányosság sorsa egészen bizonyosan olyan ügy, amikor a vitákat fel kell függeszteni és együtt kell működnie nemcsak a lehetséges szövetségeseknek, de a riválisoknak is.

Az elmúlt hónapokban a változást akaró erők összefogását szorgalmazó polgárok gyakran szembesülhettek azzal, hogy az ellenzéki politikusok között egyfajta kezdeményezés-verseny zajlik: az ellenzéki erők egymást kész tények elé állítva igyekeznek politikai felhívásokat megfogalmazni, tüntetéseket meghirdetni egyébként fontos ügyekben. Az alkotmányosság kérdése, a 4. alaptörvény-módosítás fontosabb ügy annál, hogy most is így történjenek a dolgok. Bajnai Gordon az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség nevében ezért személyesen hívta fel telefonon az összes, érdemi támogatottsággal rendelkező ellenzéki párt vezető politikusát, hogy egyeztetésre hívja az általuk képviselt pártokat, amelyen közösen dönthetnek arról, hol, mikor, hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása és milyen kezdeményezéseket tesznek a magyar alkotmányosság védelme érdekében.

A levél elolvasható itt.