Megosztás
2013.3.14.

Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért azt kéri Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától, hogy kezdeményezze a negyedik alaptörvény-módosítás alkotmányellenességének megállapítását az Alkotmánybíróságnál (Ab).

Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért az ombudsmannak címzett levelében azzal érvel, hogy a módosítás az Ab elmúlt egy évben hozott szinte összes megsemmisítő határozatát felülbírálja, vagyis az alaptörvényben rögzíti a korábban alkotmányellenesnek minősített szabályokat - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.
Véleményük szerint a parlamentben hétfőn elfogadott módosítások egy része a Magyarország által vállalt nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel is ellentétes.
A pártszövetség nevében Bajnai Gordon megfontolásra javasolja, hogy az alapvető jogok biztosa a támadott rendelkezések hatálybalépésének felfüggesztését is kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál.

Az ombudsman pedig még a parlamenti szavazás előtt, február végén kérte az államfőt, fontolja meg, hogy aláírja-e az alkotmánymódosítást, ugyanis szerinte az az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát veszélyezteti. Szabó Máté Áder János köztársasági elnöknek írt levelében azzal érvelt: ha az előterjesztés tartalma bekerül az alaptörvénybe, akkor annak szövegéből egymással ellentétes következtetések is levonhatók lesznek.
Áder János szerda este bejelentette, hogy - mivel ez egyértelmű alkotmányos kötelezettsége - aláírja a negyedik alkotmánymódosítást.