Megosztás
2014.6.30. |

Az Együtt-PM véleménye szerint az oktatási törvénycsomag, amit hétfőn tárgyal a parlament, átgondolatlan, jelenlegi formájában értelmetlen, ráadásul szakmai egyeztetés nélkül született - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Szabolcs.

    A független képviselő azzal folytatta, hogy módosító javaslat köszönőviszonyban sincsen a 2013 őszén létrehozott felsőoktatási stratégiával.
    A csomag problémái közé sorolta a kancellári rendszer bevezetését. Szavai szerint a kancellár "az első éjszaka jogát leszámítva gyakorlatilag minden joggal rendelkezni fog az egyetemeken". Eközben a rektornak és az intézmények szabadon választott belső testületeinek nem lesz érdemi döntési joga, ami durva beavatkozás az egyetemi autonómiába - tette hozzá.
    Emellett a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság tagjai közé a Magyar Művészeti Akadémia valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is tagot delegál majd, miközben "nekik semmi közük ilyen értelemben az akkreditációs eljáráshoz" - közölte.
    A javaslat önálló egyetemmé nyilvánítaná a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karát, úgy, hogy az nem felel meg a törvényi feltételeknek - hívta fel a figyelmet. Abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a rektortól pedig nem követelik meg, hogy legyen tudományos minősítése.
    Aggályosnak tartotta, hogy a köznevelési törvényben létrehoznak egy integrált nyomonkövető rendszert. Véleménye szerint a változtatás bizonyos értelemben támogathatónak tűnik, mert a nyilvántartással nyomon lehet követni a hátrányos helyzetű vagy speciális nevelési igényű gyermekek fejlődését. Annak viszont semmi értelme, hogy a nemzetiségüket is nyilvántartsák - hangsúlyozta.


MTI 2014. június 30., hétfő 13:09