Erőss_Gábor_baloldali_sziget
Megosztás
2015.8.29. |
 

A Baloldali Sziget Fesztiválon a PM képviseletében ma ismét beszélhettem az Alapjövedelemről, az FNA-ért régóta küzdő egyesülettel közösen, így ismét eloszlathattam, eloszlathattunk néhány félreértést. Egy biztos: ha lesz még valaha baloldali parlamenti többség ebben az országban, az egy hiteles és radikálisan új baloldali programmal érhető el, amely a társadalom többségét meg tudja szólítani. Az Alapjövedelem ilyen. …És akkor két tévhitről:

 

1) A PM ALAPJÖVEDELEM-JAVASLATA A MUNKAVÁLLALÓKNAK IS SZÓL: az alacsony keresetűek bére jelentősen növekedni fog! A munkával megszerezhető jövedelem továbbra is fontos ösztönző maradna, sőt! Nőne a különbség a munkát nem végzők és a munkavállalók jövedelme között. Ez ma jellemzően kb. 46 ezer forint (ami az aktív korúak 22 800 Ft-os ellátásának és a 69 ezer forintos nettó minimálbérnek a különbözete), ami az Alapjövedelem bevezetésével 50 ezerre nőne, mivel a minimálbér is 100 ezerre emelkedne a jelenlegi nettó 69 ezerről (anélkül, hogy a bruttó minimálbér, vagyis a foglalkoztatás költsége emelkedne).

 

2) NEM PUSZTÁN „A LEGELESETTEBBEK NYOMORÁNAK ENYHÍTÉSE” A CÉLUNK; ha így volna, más javaslattal álltunk volna elő. A mélyszegénységet más eszközökkel is lehet „enyhíteni”, de mi nem enyhíteni, hanem radikálisan csökkenteni szeretnénk, és nem csak a „nyomort”, hanem a kiszolgáltatottságot is. Nem párszázezren, hanem 4 milliónyian élnek ma Magyarországon szegénységben, vagy annak határán. Az ő emberi méltóságukat is sérti, az ő gyerekeik esélyeit is elveszi az a létbizonytalanság, amibe a „zelmúlt 20 év”, a válság és – főleg – az Orbán-rezsim taszította őket. További milliók élnek kiszolgáltatottságban: ma még jut, de holnap: ki tudja? Bezár a gyár, elveszik a rokkantellátást, elviszi a bank a frankhiteles kocsit.

 

ÖSSZESSÉGÉBEN: az Alapjövedelem a fiataloknak a szabadságot, a létbizonytalanságban élőknek a kiszolgáltatottság végét, a kiskeresetűeknek a létminimumot végre meghaladó, nettó 100 ezer forintos minimálbért, a mélyszegénységben élőknek a nincstelenség megszűnését hozhatja el. De az Alapjövedelem nem csodaszer: nem helyettesíti a tudásalapú társadalom, a családsegítés, az aktív foglalkoztatáspolitika, az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés programját. Több is, kevesebb is ennél: a széthullott, szétvert magyar társadalomban minden más közpolitika sikerének előfeltétele.

 
 

ALAPJÖVEDELEM = LEHET MÁS A BALOLDALA Baloldali Sziget Fesztiválon a PM képviseletében ma ismét beszélhettem az Alapjö...

Posted by Dr. Erőss Gábor - új, bal, zöld on 2015. augusztus 29.