Megosztás
2015.4.2. |

Ma Magyarországon egymillió becsületesen dolgozó ember visz haza kevesebbet a létminimum összegénél. A PM szerint a tarthatatlan és igazságtalan helyzet megoldásaként az Alapjövedelem bevezetésére és a nettó minimálbér 100 ezer forintra emelésére van szükség.

   

Kedden a „Mit lehet tenni a dolgozói szegénység ellen? – a minimálbérkérdés unortodox útja Magyarországon” című konferencián elhangzott: a 2008-as 18 százalékról az elmúlt évekre 25 százalékra nőtt a létminimum alatt keresők aránya. Különösen a közszférában dolgozók esetében drasztikus, négyszeres a növekedés, mivel a korábbi 4 százalékról 2013-ra 16 százalékra nőtt az arányuk.

 

A PM szerint azonnali megoldásra van szükség, mivel megengedhetetlen, hogy legalább egymillió becsületesen dolgozó embernek ma Magyarországon a nettó fizetése nem éri el a létminimum kb. 90 ezer forintos összegét. A brókerbotrányban leszerepelt Orbán-rezsimnek a saját holdudvara feltőkésítése helyett a becsületesen dolgozó embereket kellene támogatni. A PM ezért bevezetné az Alapjövedelmet, ami a dolgozók esetében a jelenleg 69 ezer forintos nettó minimálbér nettó 100 ezer forintra emelését eredményezné, úgy, hogy mindez a munkáltatókat nem terhelné, mivel a foglakoztatás költsége változatlan maradna. 

 


A PM javaslata felszámolná a dolgozói szegénységet. Ezzel nemcsak biztos megélhetést biztosítanánk, hanem visszaadnánk a tisztességes munka becsületét is.

PM Sajtó