Megosztás
2015.4.15. |

 

Országjárásba kezd a Párbeszéd Magyarországért!

 

A felnőtteknek havi 50, a gyermekeknek havi 25, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálna a Párbeszéd Magyarországért - hangzott el a párt ez ügyben indított kampányáról szóló, szerdai sajtótájékoztatón. A PM a minimálbért nettó százezer forintra növelné.

 

    Szabó Tímea társelnök azt mondta, az ország fele szegénységben él, a reményvesztettség pedig "betegségként telepszik rá az országra", miközben a baloldali pártok eddig nem tudtak kiutat mutatni a helyzetből.
    Az alapjövedelem viszont reményt adhat, mert azzal el lehet érni, hogy senkinek ne kelljen éheznie - vezette fel az országos kampányt a független képviselő.

    Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke úgy fogalmazott: az alapjövedelem körül kialakult vita alkalmas arra, hogy újraértelmezzék a baloldaliságot Magyarországon, mert - véleményük szerint - csak egy új baloldali programmal lehet visszaállítani az emberek demokratikus politizálásba vetett bizalmat.
    A zuglói polgármester hangsúlyozta, hogy az alapjövedelem nem csodafegyver, de megmutatja, hogy az emberi méltóság és a szolidaritás Magyarországában gondolkodnak. Hozzátette, hogy elképzelésük a jobb körülmények között élőknek is perspektívát adhat, mert bárkit fenyegethet a munkahely elvesztésének, a kilakoltatásnak, a lecsúszásnak a réme.
    Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, elképzelésüket kétezermilliárd forintos költségvetési átcsoportosítással hajtanák végre, úgy, hogy nem növelnék a hiányt. Körülbelül 560 milliárd forintot szereznének abból, hogy megszüntetnék az alapjövedelemnél kisebb juttatásokat, például a gyest vagy a családi pótlékot. Emellett a korrupcióellenes intézkedésektől körülbelül 175 milliárdot remélnek és hasonló összeget várnak a presztízsberuházások leállításából - említett példákat.
    Arra a kérdésre, hogy miből finanszíroznának más ágazatokat, például az egészségügyet vagy a szociális területet, azt felelte, az ágazati fejlesztések részben megtalálhatóak a mostani koncepcióban, részben pedig a progresszív adórendszer újbóli bevezetésével oldanák meg a kérdést, de ennek részletein még dolgoznak.
    Arra a felvetésre, hogy más ellenzéki pártok támogatják-e az ötletüket, Karácsony Gergely azt mondta, tudomásuk szerint az MSZP vitát folytat az alapjövedelemről, a PM pedig jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy a közbeszéd részévé tegyék a témát.


MTI 2015. április 15., szerda 13:27