Megosztás
2015.7.6. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az ideiglenes biztonsági határzár létesítése, valamint a migrációval összefüggő törvények módosítása alapjogokat sért, ezért a párt arra kéri a köztársaság elnököt, hogy ne írja alá a hétfőn módosított jogszabályt.

 

    Szabó Tímea PM-társelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a menedékkérőktől nem lehet önkényesen elvenni a pénzüket és nem lehet azt mondani, hogy "menjenek el közmunkára, ha nekik úgy tetszik". Ezzel arra utalt, hogy az augusztus 1-jén hatályba lépő törvénycsomag lehetőséget teremt arra is, hogy az elismerését kérő, valamint kijelölt tartózkodási helyen élő harmadik országbeli állampolgár közfoglalkoztatási jogviszonyban munkát végezzen.
    A független képviselő a hatékony jogorvoslat hiányáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a törvény alapján nincs halasztó hatálya a másodfokú döntésnek, ezért ha valakinek első fokon elutasítják a menekültkérelmét, fellebbezése ellenére akár azonnal kitoloncolhatják. Ez sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, és strasbourgi perek ezreit hozza majd magával - vélekedett.
    Szabó Tímea közölte azt is, hogy a PM szerint az információszabadságról szóló törvény módosítása szintén alapjogot sért, ezért amiatt is az államfőhöz fordulnak.



MTI 2015. július 6., hétfő 15:25