Megosztás
2015.3.9. |

A PM szerint eljött a tisztánlátás ideje: véget kell vetni a közszereplők zsarolhatóságának, és az ügynökaktákkal folytatott visszaéléseknek. Az ellenzéki párt ezért olyan törvényjavaslatot nyújt be, amely egyszer és mindenkorra tisztába tenné a magyar közéletet huszonöt éve mérgező ügynökkérdést.

 

Negyedszázados adósságát rendezhetné a magyar politika az állampolgárok felé, ha az országgyűlés elfogadná a PM törvényjavaslatát a mágnesszalagon megőrzött, hitelesített ügynök-adatbázis nyilvánosságra hozataláról. Hogy létezik ez az adósság, azt Simicska Lajos, a Fidesz egykori pártpénztárnoka legutóbbi megnyilvánulása is jelzi: szerinte létezhetnek olyan akták Moszkvában róla és Orbán Viktorról, amelyek „mindent boríthatnának”.

 

Egyetlen demokratikus ország sem működhet úgy, hogy a politikai vezetőire az ügynökmúlt árnyéka vetül, és hogy a közjogi méltóságokkal szemben felvethető a külföldi fővárosokból történő zsarolhatóság gyanúja. Magyarország ugyanakkor szerencsés helyzetben van, hiszen mágnesszalagon rögzítve van a teljes ügynöknyilvántartás, az is, amit esetleg Moszkvába loptak belőle a rendszerváltáskor. Ezért a PM olyan törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amely véget vetne a titkolózásnak: az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján a teljes „H” jelű ügynöknyilvántartást közzé kell tenni, azoknak az adatoknak a kitakarásával, amelyeket az állambiztonsági szolgálatok működőképességének megőrzése érdekében titkosítottak.

 

Akinek nincs takargatnivalója, azt örömmel várjuk a törvényjavaslat támogatói között. Aki szerint pedig az ügynökmúlt nem tartozik a magyar állampolgárokra, az vállalja föl ezt a véleményt a nyilvánosság előtt, a tarthatatlan álláspont összes politikai következményével együtt.

Párbeszéd Magyarországért sajtó.

2015. 03. 09.