Megosztás
2016.2.5. |
Költségvetést módosít a Párbeszéd Magyarországért (PM), hogy a Fidesz szerbiai szerviense, Pásztor István pártja számára megítélt pénzt inkább a magyar oktatásra költsék. Miközben a Klik fizetésképtelen, az iskolákban nincs kréta és vécépapír, a felújításokat a szülők végzik és a fénymásolást a tanárok fizetik, a Fidesz 50 milliárddal támogatja a Vajdasági Magyar Szövetséget gazdasági programja megvalósításában.
 
 
Lehetne vitatkozni arról, hogy a magyar adófizetők pénzét érdemes-e, szabad-e a külhoni magyarok által is lakott térség gazdasági fejlesztésére fordítani, vagy inkább a kulturális önazonosság megőrzését és a magyar nyelvű oktatást kell-e támogatni. De itt nem erről, hanem közpénzből elkövetett nettó pártfinanszírozásról van szó: a Fidesz szövetségesét pumpálja fel, hogy az hatékonyabban szállíthassa számára a szavazatokat 2018-ban.
 
A magyar oktatási rendszerből a Fidesz 250 milliárd forintot vont ki az elmúlt években, és ezen felül alázta meg, zsigerelte ki és kötötte gúzsba minden határon felül a tanárokat. Nem csoda, hogy az oktatás az összeomlás szélén áll, a tanárok, diákok és szülők pedig az utcán tüntetnek. Ebben a helyzetben megengedhetetlen, hogy az oktatásból hiányzó forrásokat a Fidesz külföldi testvérpártjának adják.
 
Szabó Tímea, a PM társelnöke ezért ma költségvetési módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a VMSZ által elosztandó pénzeket inkább a magyar oktatási rendszerre fordítsák.
 
 
Budapest, 2016. február 5.
 
PM-szóvivő