Megosztás
2015.1.15. |

A svájci frank hullámvasútja megmutatta, a forint árfolyama kiszámíthatatlan. A forint gyengülésének árát közel 400 ezer devizahiteles fizetheti meg havi törlesztőrészletének megtöbbszöröződésével. A PM többször elmondta, a bóvli gazdaságpolitika eredménye az ingatag forint és a bajban lévő devizahitelesek problémájának szőnyeg alá söprése.  

 

Ma délelőtt a forint bezuhant a svájci frankkal szemben és pár percre elérte a hihetetlennek tűnő 400 forintos határt is. Ez bebizonyította, hogy a forint stabilitása csak látszólagos. Egy erősebb devizapiaci vihar azonnal felborította a forint árfolyamát.

 

Ennél súlyosabb, hogy akár 400 ezer, nem lakáshitellel rendelkező háztartásban is többszörösére ugorhat a fizetendő havi törlesztőrészlet. A devizás személyi kölcsönnel, autólízinggel és egyéb nem lakáscélú hitellel bíró adósok valamint a devizahitellel rendelkező kis- és közepes vállalkozások számára emelkedhet meg durván a havi törlesztőrészlet és veszíthetik el autójukat, inoghat meg vállalkozásuk, mondhatják fel a hitelüket.

 

A PM számos alkalommal elmondta, a bóvli gazdaságpolitika eredménye a sérülékeny, ingatag forint. Egyértelművé vált, hogy a Fidesz még sok bajban lévő devizahiteles család problémáját söpörte eddig a szőnyeg alá.  

 

Budapest, 2015. január 15.

 

Tordai Bence, a PM gazdasági kabinetjének vezetője