napenergia
Megosztás
2015.12.28. |

Egy éve vezette be az Orbán-kormány – negatív világszenzációt keltve – a napelem-adót, és vissza is estek a napelemes beruházások. A párizsi klímacsúcson elfogadottak szellemében a PM összehangolt megújulóenergia-intézkedési tervet sürget annak érdekében, hogy Magyarország ne maradjon ki az egész Európán végigsöprő zöldenergia-forradalomból.

 

Napelemadó, az uniós beruházási támogatások eltérítése, a lakások energetikai korszerűsítéséhez ígért uniós támogatások visszavonása, a szélerőművek engedélyezésének folytatódó blokkolása – többek között ezekkel az intézkedésekkel sújtotta az Orbán-kormány a hazai zöldenergia-szektort.

 

Míg Európában 2015-ben az összes energetikai beruházás több mint fele a megújuló energiaforrások területére érkezett, idehaza az ágazat stagnál, mivel a fideszes többség mindent alárendel az értelmetlen atomerőmű-bővítési álmoknak, a kormányoldal pedig még mindig annál a demagóg ellenérvnél tart, hogy szélcsendben és sötétben nincs szél- illetve napenergia. Holott éjjel az áramigény is minimális, a zöldenergia tárolásának technológiája pedig ugrásszerűen fejlődik.

 

A PM szerint bűn, sőt ostobaság kimaradni a zöldenergia-forradalomból. Első lépésként követeljük a lakossági épületszigetelési támogatások újranyitását, a szélerőművek engedélyezését és a napelemadó azonnali eltörlését! A zöldenergiának nincs alternatívája: ha elutasítjuk a megújulókat, akkor csak az orosz függés, a gázimport és a drága atom marad.

 

Budapest, 2015. december 28. 

PM Sajtó