Megosztás

Folytatódhat a hajléktalanok üldözése

Bár az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes a hajléktalanság büntethetősége, Pintér Sándor erre fittyet hányva törvényjavaslatban szorgalmazza a legkiszolgáltatottabb embertársainak bebörtönzését csak azért, mert az utcán kényszerülnek élni. A belügyminiszter legújabb javaslata egyenes folytatása a Fidesz értelmetlen és könyörtelen büntetőpolitikájának. Bárkiből egy csapásra lehet otthontalan. Elég egy rossz válás, elég, ha az ember nem tudja fizetni a hitelét – és már ugrott is a lakása. A Fidesz pedig nem tett le arról, hogy a hajléktalanná vált embereket börtönbe zárja. Hiába mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás és -ellátás eszközeivel, nem büntetéssel kell kezelnie, hiába tiltakozott az ENSZ az embertelen magyar szabályok ellen. A Fidesz üldözni fogja a legszegényebbeket, mégpedig a helyi önkormányzatok karmai közé dobva őket, hisz a törvényjavaslat szerint az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy a hajléktalanság hol rendőrség által üldözendő bűn, és hol megtűrt állapot. Pedig az Alaptörvény szerint „Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelezettségét!”. A hajléktalanok üldözése ezzel a nemes eszmével összeegyeztethetetlen, ezért az Együtt-PM pártszövetség követeli a törvényjavaslat azonnali visszavonását. Ha az nem történne meg, kormányra kerülésünk után az egyik első dolgunk lesz az embertelen szabályok törlése a magyar jogrendből.
Megosztás

Szabó Tímea beszéde Székesfehérváron -

Szabó Tímea 2013. május 30-án, Székesfehérváron elmondott beszéde. „Ma azért nincs pénz a tanárok és ápolók fizetésére, mert nagyipari módszerekkel talicskázzák ki a Közgépnek és más fideszes cégeknek a közpénzeket. Nem Európa ellen kell szabadságharcot folytatnunk, hanem a korrupció ellen, ami elveszi gyermekeink jövőjét! ... Nem hagyhatjuk, hogy egy olyan országot teremtsenek, ahol az erő többet ér az észnél, a kapcsolatok a tudásnál, a trafik- és földlenyúlás mások megélhetésénél.”
Megosztás

Bünteti a munkába járást az Orbán-rendszer

A kormány drágította a munkába járást, miközben a munkanélküliségi ráta 11 százalékos. A nettó minimálbér pedig nem éri el a létminimum háromnegyedét sem. Újabb ígéretét szegte meg a kormány: korábban azt állították, hogy a "gyorsvonati" pótjegyet nem kell megvennie annak, aki a havibérlettel közlekedik és munkába jár. A pótjegyet ráadásul a gyakran csak minimális utazásiidő-rövidülést nyújtó sebesvonatokon is meg kell venni. (Fotó: David Cameron, birt miniszterlenök vonaton utazik a munkahelyére) Ezzel szemben a BKSZ-bérlettel utazók - akik az elővárosi forgalomban a bérletes utasok többségét adják - megdöbbenve szembesültek vele, hogy a kalauz pótjegyet kér tőlük – amiért még külön sorba kell állniuk. Az egy útra 150, oda-vissza 300 forintos kiadás havonta 6600 forinttal drágítja meg a már egy 50 kilométeres távolságon is irreálisan sokba kerülő bérletet. Ezen a távolságon a vasúti havibérlet 25 ezer forintba, a BKSZ-bérlet további 10500 forintba kerül, vagyis a havibérlettettel utazó, gyors- illetve sebesvonatra is fölmerészkedő utas havonta több mint 42 ezer forintot kényszerül havonta fizetni a minősíthetetlenül alacsony színvonalú szolgáltatásért. Ez nem a magyar fizetésekre szabott összeg, hiszen a nettó minimálbér csak 64 190 forint. A pótjegy bevezetése nem pusztán egy újabb kegyetlen megszorítás, hanem a munkavállalói mobilitás csökkentése is, amivel a kormány a teljes magyar gazdaságnak árt.
Megosztás

PM: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának rokona is nyert a trafikpályázaton

A Párbeszéd Magyarországért szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának sógora két koncessziót nyert a III. kerületben. Az ellenzéki tömörülés ezt csütörtökön közölte az MTI-vel. Közleményükben azt írták, hogy "a trafikmutyi a Fidesz Tocsik-ügye, és a koncessziós trafiktörvény keretében a több mint 500 milliárd forintos piac a Fidesz kezére jutott". A PM úgy látja, "a trafikmutyi" miatt rengeteg kiskereskedő vesztette el a boltját, a megélhetését. A Fidesz szemlátomást azt akarja, hogy a kisemmizett vállalkozók alkalmazottként, "bagóért dolgozzanak tovább a saját boltjukban" - írták. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség kormányra kerülésekor érvénytelenítteti a törvénysértő és korrupt szerződéseket, és a korábbi tulajdonosok együttműködésével felülvizsgálják a koncessziós rendszert is - közölték.
Megosztás

Szabó Rebeka: Mexikó is mondjon nemet a génkezelt kukoricára!

A Párbeszéd Magyarországért - a Greenpeace kezdeményezése nyomán - nyílt levélben fordul a mexikói nagykövethez, azt kérve: ne hagyja jóvá a génkezelt kukorica termesztésére vonatkozó engedélyeket. Miközben Európában a tiltakozások miatt a Monsanto lassan feladja GMO termékeinek terjesztését, kukorica géncentrumaként is ismert közép-amerikai országot az engedélyezés olyan ökológiai és gazdasági válságba sodorhatja, amelynek hatásait az egész világ is megérezheti. Sajtóhírek szerint már csak a decemberben hivatalba lépett új mexikói elnök aláírására vár az a rendelkezés, amely engedélyezné GMO-kukorica fajták termesztését. A Monsanto, a Dupont és a Dow Agrosciences Mexico cégek együttesen több mint egymillió hektáron tervezik a génmódosított kukorica termesztését, ami beláthatatlan kockázatú lépés. Az elmúlt években ugyanis kiderült, hogy a GMO-termesztés - a kezdeti ígéretekkel szemben - növeli a vegyszerfelhasználást, új, szuper-ellenálló gyomnövények megjelenéséhez vezethet, hozzájárul a talaj és a talajvíz elszennyezéséhez és őshonos növény- és állatfajok pusztulásához. Ráadásul Mexikóban van a kukorica - mint termesztett haszonnövény - bölcsője: ha az egyik legfontosabb élelmiszer- és takarmánynövény eredeti génkészletét elszennyezik, akkor a jövőben sokkal nehezebb lesz olyan természetes kukoricatörzseket találni, amelyek pl. a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodni képes fajták alanyai lehetnének. De súlyos kockázatot rejt a lépés a mexikói mezőgazdaságra nézve is: a globális élelmiszerpiacon a génkezelt kukoricára alacsony az igény, és egyértelműen exporthátrányba kerülnek azok az országok, amelyek nem tudják garantálni a terményeik GMO-mentességét. A PM - számos nemzeti és nemzetközi zöldszervezethez, illetve külföldi ökopárthoz csatlakozva - azt kéri a mexikói elnöktől: utasítsa el az engedély aláírását, ne a Monsanto érdekeit nézze, hanem a mexikói nép, az élővilág és az élelmiszerbiztonság szempontjait. A GMO-k eddigi története ugyanis azt bizonyítja, hogy a – hol vélt, hol valós - előnyökből kizárólag a multinacionális vetőmagcégek részesülnek, a bizonyítható hátrányokon viszont a termelő, az ország, a környezet és a globális közösség is osztozik.
Megosztás

Törvénysértő volt a lyukói vízelzárás

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség szerint a Lyukó-völgyben történt vízvezeték-átvágás többszörösen törvénysértő módon zajlott, ráadásul nem jelenti a probléma megoldását. A Jobbik fejezze be a sintérkedést! A Miskolc melletti Lyukó-völgyben jobbikosok jelenlétében vágta át a Lyukói Kertszövetkezet tegnap a vízcsövet azoknál a házaknál, ahol nem fizettek a vízért. Ezzel a családok biztonságát is veszélyeztető akcióval (az egyébként Fidesz által elfogadott) a vízközmű-szolgáltatásokról szóló törvény több pontját is megszegték.
Megosztás

PM: nincs indok a Margitsziget átvételére

A Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi politikusai szerint nincs sem jogi sem egyéb indok arra, hogy a főváros közvetlen irányítása alá kerüljön a Margitsziget. A PM emellett úgy véli, a BKV reklámszerződési pályázatát úgy írták ki, hogy azon nagyon kevés cég tud indulni. Kaltenbach Jenő fővárosi képviselő, a PM politikusa a Margitszigetről szóló, a parlament által tárgyalt előterjesztéssel kapcsolatban azt mondta, "tipikus Fidesz-akcióról van szó", amelynek indoklása szerinte nevetséges. 
 Úgy vélte, hogy a Margitsziget esetében hangoztatott indok - a terület idegenforgalmilag kiemelt fontossága - alapján el lehetne venni a Várat az első kerülettől, vagy a Kossuth teret az ötödiktől.
 Hanzély Ákos, a PM politikusa a BKV reklámfelületeinek bérbe adásával kapcsolatos előterjesztésről azt mondta, a korábbi sikertelen pályázat után most is olyan kritériumokat állítottak fel, amelyek lehetetlenné teszik a verseny kialakulását, ezzel a BKV-nak és a fővárosnak is nagy károkat okozhatnak.

Megosztás

Túlzott deficit - Együtt 2014-PM: kegyetlen és embertelen gazdaságpolitikával kerültünk ki az eljárás alól

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a magyarok emberfeletti teljesítménnyel viselték el azt "a kegyetlen és embertelen gazdaságpolitikát", amelyre a kormánynak szüksége volt ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-...
Megosztás

A tini pénzátgépguru és a trafikbiznisz

Dorosz Dávid blogja. Újabb gyönyörű részletek derülnek a ki a fideszes trafikmutyiról. A szívem megszakad: először is, mint az köztudott, szénné nyerik magukat a fideszes klánba tartozó trafikosok, majd pedig indulásukkor rögtön belefutnak többszázezer forintos pénztárgépvásárlásba, hogy aztán a gépek üzemeltetése akár havi tízezres költségeket jelentsen számukra. Mondhatjuk, sebaj, majd a Fidesz-polip csurgat erre költségeket. Egy-két közbeszerzés, adófizetők pénzének megcsapolása, különadó az ellenzéki szavazók számára levegővétel címén, és már meg is van a keret. Csak hogy nyilván vannak olyan győztesek is, akik nem olyan spin off-figurák, mint egyes sztárok , akik képessé válnak keddről szerdára trafikmogullá alakulni, hanem évek óta trafikból élnek, forrásaik viszont a fejlesztésekre távolról sincsenek meg. Némi iróniával azt is mondhatjuk, nincs miért aggódniuk: bár már május elsejétől üzemelniük kellene a NAV-hoz bekötött pénztárgépeknek, azoknak még egyetlenegy engedélyezett típusa sincs. Varga Mihály szerint nem gond, ha nem mindenhol működik NAV-kompatibilis pénztárgép, egy hónap a türelmi idő. Azaz csúszás van. A trafikgyáros párt trafikmoguljaira nézve további rossz hír, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek jogában áll előírni az értékesítéshez és NAV-bekötéshez használandó, általa kiváltott szoftvert. Azonban a „dohányboltok adatszolgáltatását ellátó szoftverrendszer kialakítása kapcsán az ajánlásról még nem született meg a végső döntés” – olvashatjuk a Népszabadságban.