Sánta
Megosztás
2015.7.4. |

A Párbeszéd Magyarországért vizsgálatot követel, az Állami Számvevőszékhez és a KEHI-hez fordul a Continental-csoport dohányellátó koncessziókra vonatkozó pályázati győzelme miatt, amely súlyosan károsítja az államot.

 

A PM szerint a Continental-csoport győzelmével a Fidesz a Simicska utáni új oligarchák egyikét, Sánta Jánost gazdagítja. Mint ismert, Lázár János haverja, Sánta János számítógépén született korábban a trafiktörvény is.

 

Sánta és az általa vezetett dohánycég most 20 évre, évi 600 millióért kapta meg az üzletet –miközben a versenytársak évi 6 milliárd forint koncessziós díjat ajánlottak –, vagyis az állam összesen több tízmilliárdnyi bevételről mondott le Lázár János kebelbarátja javára. Még Sánta maga is évi 3 milliárdra becsülte a hasznot, ami a koncessziós díjat levonva is 50 milliárdos ajándékot jelent.

 

A PM szerint az ügylet nem szolgál másra, mint Sánta cégének feltőkésítésére. Sánta már meg is hálálta a pénzt: 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Magyar Nemzet utódjának szánt Napi Gazdaságból, amely hű szócsöve a Fidesznek.

 

A PM nem fogja hagyni, hogy az állam oligarchák játszóterévé váljon! A koncessziós üzlet miatt vizsgálatot követelünk: az ÁSZ-hoz és a KEHI-hez fordulunk, hogy vizsgálják meg az állam és a dohánycég között létrejött üzletet, és állapítsák meg, pontosan mekkora kára keletkezett az adófizetőknek.

 

Budapest, 2015. július 4.

 

 

PM Sajtó