Megosztás
2016.3.19. |

A napokban világszerte a víz világnapját ünneplik, Budapesten viszont inkább szégyenkeznünk kellene a világnap közeledtével a természetes vizek és vízpartok állapota miatt. A Párbeszéd Magyarországért (PM) idén vízpart-takarítással igyekszik emlékezetessé tenni a vizek ünnepét, hogy a vízpartjaink méltóak legyenek egy saját természeti értékeit felelősen kezelő XXI. századi világvároshoz.

 

A víz világnapján egy elvben folytonos körforgásban lévő és állandó mennyiségű, a gyakorlatban azonban az emberi tevékenység, a szennyezés és a klímaváltozás miatt egyre fogyatkozó környezeti erőforrást, az egyik legfontosabb életfeltételt ünnepeljük március 22-én.

Magyarországon azonban nincs ok az ünneplésre. A PM szerint ugyanis vízpartjaink siralmas állapotban vannak. Hiába költ a kormány euró milliárdokat uniós pénzből, sok helyen a folyók, tavak partjára érve csak eldobott PET palackokkal, háztartási szeméttel találkozunk. Az Orbán-kabinet képtelen kezelni a problémát, pedig helyi szinten, társadalmi összefogással megoldható lenne a vízpartok rendben tartása.

A hétvégén a PM politikusai és aktivistái a Gubacsi hídnál a Soroksári-Duna partján szedik össze a szemetet. A cél, hogy Budapest egyik természeti különlegességét megtisztítsuk a szeméttől, így a vízpart ismét egyik ékköve lehet a fővárosnak, és természeti élőhelyként, illetve rekreációs övezetként is méltó lesz egy XXI. századi világvároshoz.

 

Budapest, 2016. március 19.

Szabó Rebeka, a PM szakpolitikusa

Mach Péter, a PM XX. kerületi önkormányzati képviselője

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.